Bisschop De Korte tussen zijn voorganger Hurkmans (r) en hulpbisschop Mutsaerts (l)
NOS Nieuws

Nieuwe bisschop Den Bosch sluit andere koers niet uit

De nieuwe bisschop van Den Bosch, Gerard de Korte (60), vindt dat katholieke geestelijken zich niet in kerken en sacristieën moeten opsluiten, maar de boodschap van Jezus in het leven van alledag in de praktijk moeten brengen.

Hij zei dat vanmorgen bij de officiële bekendmaking van zijn benoeming in het bisschoppelijk paleis. Hij haalde daarbij een citaat aan van paus Franciscus, aan wie hij de benoeming te danken heeft: "Ik wil een kerk die eerder vuil is van de straat dan ziek is van veel te veel binnen zitten."

Andere wind

De Korte temperde de verwachting dat er in Den Bosch met zijn komst een andere wind gaat waaien. "Ik moet mijn eigen visie nog ontwikkelen want ik ken dit bisdom maar heel betrekkelijk", zei hij. "Ik ga dat de komende maanden ontwikkelen en dan zullen er mogelijk koerswijzigingen komen, maar pas dan en niet vooraf."

Zijn voorganger, Antoon Hurkmans, lag de afgelopen jaren overhoop met gelovigen die zich verzetten tegen kerksluitingen, parochiefusies en een striktere naleving van de kerkregels voor de viering van de eucharistie. De Korte wil die gelovigen graag ontmoeten. "Maar ik doe dat als katholiek bisschop en heb als bisschop de verantwoordelijkheid om de inhoud van het katholiek geloof te beschermen."

Gerard de Korte is de nieuwe bisschop van Den Bosch

De Korte's collega's, verenigd in de Nederlandse Bisschoppenconferentie, hebben hem gefeliciteerd. "Wij bidden voor en met hem dat hij tot zegen mag zijn voor het bisdom ’s-Hertogenbosch en feliciteren dit bisdom van harte met deze benoeming", schrijft voorzitter kardinaal Eijk.

De Korte was hiervoor onder meer pastoor en hulpbisschop bij de voormalige aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Simonis. In 2008 werd hij bisschop van Groningen-Leeuwarden. De benoeming in Den Bosch is een promotie; het bisdom Groningen-Leeuwarden telt de minste katholieken, Den Bosch de meesten.

Uitgelekt

Het nieuws over de benoeming van De Korte lekte gisteren al uit, doordat het bisdom het nieuws per ongeluk al op zijn website plaatste. Vriend en hoogleraar Paul van Geest zei in het NOS Radio 1 Journaal dat we daar niet dramatisch over doen. "Je zou het met een beetje goede wil kunnen zeggen dat ze in Den Bosch zo blij en dankbaar zijn dat ze de vreugde niet binnen de deuren kunnen houden."

Volgens Van Geest is De Korte iemand die mensen met elkaar verbindt en zich "ongelooflijk gemakkelijk" in allerlei kringen begeeft. Hij heeft het bisdom Groningen-Leeuwarden naar goed geleid, meent Van Geest. Verder levert het bisdom naar verhouding de meeste priesterwijdingen op. "De paus moet dat geweten hebben", zei Van Geest.

De Korte's voorganger in Den Bosch, bisschop Antoon Hurkmans, kondigde vorig jaar om gezondheidsredenen zijn vertrek aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl