NOS Nieuws

Vluchtelingen zijn nu vooral vrouwen en kinderen

Vluchtelingenwerk: "Mannen staan met gezinsfoto's bij de balie"

Onder vluchtelingen die naar Europa komen zijn vrouwen en kinderen nu in de meerderheid. Uit cijfers van het CBS blijkt dat die verandering ook in Nederland zichtbaar is.

In Nederland dienden in december voor het eerst meer vrouwen en kinderen een eerste asielverzoek in dan mannen. In januari zette die trend door.

De Immigratie- en Natuaralisatiedienst (IND) heeft geen verklaring voor de verandering. "Er is geen beleidswijziging die de trend verklaart", zei een woordvoerder.

Vluchtelingen zijn nu vooral vrouwen en kinderen

Volgens Vluchtelingenwerk Nederland is de ommekeer het gevolg van de vertraagde afhandeling van asielaanvragen. Voorheen wachtte een man tot hij een verblijfsvergunning had voordat hij vrouw en kinderen veilig en legaal liet overkomen. Nu de asielprocedure veel langer duurt, stappen ook vrouwen en kinderen in bootjes van mensensmokkelaars.

Een andere verklaring is dat de situatie in de vluchtelingenkampen in Libanon, Jordanië en Turkije verslechtert en dat vluchtelingen naar Europa willen komen voordat het moeilijker wordt om toegelaten te worden.

Overigens was de trend al eerder gesignaleerd door Unicef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl