'El Chapo' is opnieuw opgepakt in januari 2016
NOS NieuwsAangepast

'Voortvluchtige 'El Chapo' bezocht twee keer Verenigde Staten'

Hij was kortstondig een van de meest gezochte voortvluchtigen ter wereld, maar toch lukte het drugsbaas 'El Chapo' om tot twee keer toe de grens met de Verenigde Staten over te steken, vertelt zijn dochter in de Britse krant The Guardian. Hij zou hulp hebben gekregen van omgekochte Mexicaanse autoriteiten.

In juli 2015 ontsnapte Joaquin Guzmán, beter bekend als El Chapo, uit een Mexicaanse gevangenis. Zeven maanden was hij op vrije voeten: in januari van dit jaar werd hij opnieuw opgepakt.

Volgens dochter Rosa Isela Guzmán Ortiz is haar vader niet de crimineel in het hele verhaal, maar is de Mexicaanse regering corrupt. Ze vertelt dat haar vader bestuurders omkocht zodat ze een oogje zouden toeknijpen tijdens en na zijn ontsnapping. Volgens haar wisten hooggeplaatste bestuurders ervan, lang voordat de gevangene de benen nam.

Verder zouden omgekochte bestuurders El Chapo geholpen hebben de Amerikaanse grens over te steken. De drugsbaas bezocht zijn dochter de afgelopen maanden twee keer in Californië om haar nieuwe huis te bekijken. Een huis met vijf slaapkamers en een grote tuin, dat hij voor haar gekocht zou hebben.

Familieleden en advocaten protesteren voor gevangenis

Bij de gevangenis in Mexico waar Guzmán nu wordt vastgehouden is intussen een protest gaande. Familie, aanhangers en de advocaten van de voorman van het beruchte Sinaloa-kartel zijn boos over de manier waarop hij volgens hen wordt behandeld in de gevangenis.

Volgens zijn zus wordt Guzmán gestraft voor zijn ontsnapping. Zijn aanhangers zeggen dat hij mishandeld wordt in de gevangenis. Zo zou hij continu wakker worden gehouden. De leiding van de gevangenis ontkent dat El Chapo slecht wordt behandeld.

Hongerstaking

Een van de advocaten van Guzmán zegt dat hij in hongerstaking gaat totdat zijn cliënt beter wordt behandeld. Hij voegde er wel aan toe dat hij elke dag een sapje zal drinken en een bord cornflakes zal eten.

El Chapo liet zelf afgelopen week al weten dat hij er niet meer tegen kan hoe hij wordt behandeld in de gevangenis. Via een andere advocaat liet hij weten dat hij zich niet meer tegen zijn uitlevering aan de VS zal verzetten. Hij zou het liefst zo snel mogelijk worden overgeplaatst.

El Chapo verdwijnt uit cel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl