Scherpe kritiek op media-censuur in Turkije
Turkije krijgt veel kritiek uit het buitenland op het onder staatstoezicht stellen van het Turkse mediaconcern Zaman. De toenadering tot Europa komt onder druk te staan als er geen vrije pers bestaat in Turkije, zegt de EU.
Een woordvoerder van de Amerikaanse regering noemt de ontwikkeling in Turkije zorgwekkend. Dit is het zoveelste voorbeeld van optreden van de Turkse regering tegen media en mensen die het niet eens zijn met het bewind, zei John Kirby, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken.
Op last van de regering in Ankara stelde een rechter vandaag een bewindvoerder aan bij de uitgever van Zaman, de grootste krant van het land, die geregeld kritisch schrijft over de regering.
De krant verscheen vandaag met een zwarte voorpagina met daarop de tekst dat het een dag van schaamte is voor de vrije pers in Turkije.
Ook de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, reageerde kritisch. Het instellen van staatstoezicht op de krant is uiterst zorgwekkend. Critici worden geïntimideerd en de pluriformiteit van de media wordt bedreigd, zei media-woordvoerder Dunja Mijatovic. "Het is juist een taak voor een overheid om te zorgen voor een levendig en pluriform medialandschap."
Amnesty International sluit zich daarbij aan en spreekt van een zware slag voor de persvrijheid. "Iedereen in Turkije heeft het recht op vrije en onafhankelijke journalistiek."
Terreur
Zaman wordt deels gefinancierd door de beweging van de grote rivaal van president Erdogan, de geestelijke Fethullah Gülen. De regering zegt dat de Gülen-beweging een terreurorganisatie is en dat ingrijpen noodzakelijk was omdat de journalisten strafbare feiten hebben gepleegd.