NOS Nieuws

Van Dam: nog geen besluit over toelaten onkruidverdelger

Staatssecretaris Van Dam wil meer duidelijkheid over de effecten van het anti-onkruidmiddel glyfosaat. Hij vindt dat volgende week in Brussel nog geen besluit over nieuwe toelating van het middel moet worden genomen. Als dat toch gebeurt, stemt Nederland tegen, schrijft Van Dam aan de Tweede Kamer.

Hij reageert daarmee op een oproep uit de Kamer. Die vroeg de staatssecretaris gisteren tegen het gebruik van het middel te stemmen, omdat er veel aanwijzingen zijn dat glyfosaat kankerverwekkend is.

Van Dam was eerst van plan een advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden te volgen. Dat adviseerde akkoord te gaan met hernieuwde goedkeuring. Het College was het eens met een Europees rapport. Dat zegt dat er geen wetenschappelijke aanleiding is om de stof als kankerverwekkend voor de mens te beoordelen.

Maar Van Dam wil recht doen aan de oproep van de Kamer. Hij wijst er ook op dat de Europese Commissie glyfosaat voor een nieuwe periode van vijftien jaar wil goedkeuren en dat vindt hij te lang, nu er discussie is over de mate van kankerverwekkendheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl