Vluchtelingen krijgen niet meer automatisch een zelfstandige huurwoning
NOS Nieuws

16 miljoen subsidie aangevraagd voor huisvesting vluchtelingen

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

In de eerste maand dat de regeling bestaat is er ruim 16 miljoen euro subsidie aangevraagd voor de bouw van sobere huizen voor vluchtelingen. De aanvragen zijn gedaan door gemeenten, woningcorporaties en bedrijven. Als de aanvragen worden gehonoreerd kunnen 2563 vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning verhuizen uit een azc naar een woning. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de NOS. De regeling bestaat sinds 1 februari.

Voor het kabinet en de gemeenten staat er veel op het spel. Omdat er in Nederland te weinig sociale huurwoningen beschikbaar zijn, zitten er inmiddels 15.000 mensen in asielzoekerscentra die eigenlijk een huurwoning zouden moeten krijgen. De subsidieregeling moet er voor zorgen dat deze groep doorstroomt naar woningen in gemeenten. Eerdere pogingen om de doorstroom uit asielzoekerscentra op gang te brengen zijn allemaal mislukt.

Sobere woningen

Met de subsidieregeling wil het kabinet nog een doel bereiken: sobere woningen creëren speciaal voor vluchtelingen, zodat reguliere woningzoekenden niet extra lang hoeven te wachten op een sociale huurwoning. Tot nu toe kreeg iedere vluchteling of gezin met een verblijfsvergunning een eigen sociale huurwoning toegewezen. In deze nieuwe subsidiewoningen moeten minimaal vier volwassen vluchtelingen samen gaan wonen. De vluchteling huurt, net als veel studenten, een kamer en deelt de keuken en badkamer met medebewoners.

Omdat de vluchtelingen samenwonen, krijgen ze elk een minder hoge bijstandsuitkering dan als ze gescheiden hadden gewoond. Verder betalen ze maximaal 125 euro per maand, en hebben geen recht op huurtoeslag.

De gemeente Den Haag wil het voormalige ministerie van SZW gebruiken om 350 vergunninghouders te huisvesten . De projectontwikkelaar die het gebouw wil kopen kan dankzij de regeling ruim twee miljoen euro subsidie ontvangen.

Verzorgingstehuizen en kantoren

De meeste gemeenten, woningcorporaties en bedrijven die een aanvraag hebben ingediend, willen het geld gebruiken om een gebouw zonder woonbestemming, zoals een kantoor of verzorgingstehuis, om te bouwen. In de overige aanvragen gaat het om de bouw van extra sociale huurwoningen. De aanvragers krijgen eenmalig 6250 per vluchteling die er gaat wonen.

Al maanden lang stromen er vanuit azc’s minder vluchtelingen door dan is afgesproken met gemeenten. Alleen in december wisten ze voldoende vluchtelingen te huisvesten. Ondanks dat de druk op gemeenten toeneemt, was de doorstroom in februari nog lager dan de maanden daarvoor. Of de subsidieregeling effect heeft zal waarschijnlijk pas zichtbaar worden over een paar maanden, als de eerste kantoren zijn omgebouwd en woningen zijn gebouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl