Zwemvesten die vluchtelingen hebben achtergelaten op Lesbos
NOS Nieuws

Hoteleigenaar Lesbos: wij gaan het zo niet redden

  • Ardy Stemerding

    Redacteur

  • Ardy Stemerding

    Redacteur

Normaal gesproken is haar hotel in de winter dicht. Maar nu blijft ze open en verhuurt ze een paar kamers aan vrijwilligers, politie en speciale eenheden die helpen bij de vluchtelingencrisis. Eigenaresse Michaela Kapsali van het Malemi Hotel op Lesbos: "We moeten nu geld verdienen voor straks in de zomer, omdat het dan rustig is. Het toerisme gaat heel, heel slecht."

Ze runt het familiehotel sinds 1987. "Ik heb nog geen boekingen voor deze zomer. Dat is nog nooit gebeurd. Zelfs niet in 1987, toen er nog amper toerisme was. Het is de eerste keer dat het zo slecht is."

Volgens haar zitten veel hotels op Lesbos zonder boekingen. "Hotels hebben contracten met reisorganisaties, maar die hebben een groot deel van de vluchten naar Lesbos geschrapt. Wij hebben contracten met Sunweb. Die heeft nog geen vluchten geannuleerd, maar je weet het niet. Iedere dag is weer onzeker."

Bij het zwembad van het hotel vertelt ze hoe druk het normaal in de zomers is. "Mensen liggen hier te zonnen, de bars zijn open. Ik hoop zo dat ze nog komen."

Hoteleigenaar: ik moet nu een buffer opbouwen

Geen vluchtelingen

Volgens de hoteleigenaresse heeft het eiland heel veel moois te bieden. En wie de vluchtelingen niet wil zien, die ziet ze ook niet. Dat merkte ook verslaggever Ardy Stemerding, die het eiland bezocht.

Stemerding: "Thuis krijg je misschien het beeld dat het hele eiland één grote vluchtelingenopvang is, maar dat is in de praktijk heel anders. Neem het grootste vluchtelingenkamp. Daar krijg je als toerist op het eiland weinig van mee. Het ligt weggestopt in de olijfboomgaarden, in een voormalige militaire basis."

"Soms zie je een bus voorbij komen, met vluchtelingen die net van zee zijn gehaald. En een enkele keer zie je reddingsvesten op het strand. Maar Lesbos is groot, op het grootste deel van het eiland merk je niks van de grote vluchtelingenstroom."

  • Ardy Stemerding
    Hotel Malemi op Lesbos heeft nog geen enkele reservering voor deze zomer
  • Ardy Stemerding
    In het hotel logeren nu vooral vrijwilligers
  • Ardy Stemerding
    De hoteleigenaar hoopt dat er deze zomer toch nog gasten bij het zwembad liggen
  • Ardy Stemerding
    De haven van de hoofdstad Mytilini
  • Ardy Stemerding
    Vluchtelingen komen aan op Lesbos
  • Ardy Stemerding
    Vluchtelingenkamp in het bos
  • Ardy Stemerding
    Vluchtelingenkamp op Lesbos

Vorig jaar kon Lesbos de stroom vluchtelingen niet aan. Maar volgens de gemeente is er voor de toeristen nu geen enkele reden om weg te blijven. De burgemeester roept toeristen daarom op vooral wel te komen. "We doen er alles aan om de wereld te laten zien dat Lesbos nog steeds een mooi eiland is en een ideale bestemming om je vakantie door te brengen", zegt de woordvoerder van de burgemeester.

"Het is niet zo dat er overal vluchtelingen zijn. We maken de stad schoon, verwijderen zwemvesten en plastic. We hebben goede opvanglocaties en een efficiënt transportsysteem voor vluchtelingen."

Toch is hij ook reëel. "We verwachten dat het aantal toeristen dit jaar met 70 procent daalt."

We hebben toeristen nodig, dit is ons leven en ons inkomen. Moeten we ons huis verlaten, worden wij ook vluchtelingen?

Hoteleigenaar Michaela Kapsali

En dat is een harde klap voor de toeristenindustrie. De wanhoop bij de hoteleigenaren op Lesbos is dan ook groot. Michaela Kapsali: " In deze situatie gaan we het niet redden. Hoe kan ik dingen betalen als er niks binnenkomt?"

"Er zijn hotels die sluiten, mensen die vertrekken. Sommigen plegen zelfmoord. Moeten we ons huis verlaten, worden wij ook vluchtelingen? We hebben toeristen nodig, dit is ons leven en ons inkomen."

Oproep: toeristen kom naar Lesbos

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl