NOS NieuwsAangepast

Minder overvallen, meer inbraken

Het aantal overvallen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is vorig jaar afgenomen. Dat hebben de korpschefs Welten, Paauw en Van Essen gezegd in hun nieuwjaarstoespraak.

In Amsterdam was de daling 19 procent, in Rotterdam bijna 10. Toch is vandaag in Rotterdam een speciaal team aan de slag gegaan om het aantal overvallen nog verder terug te dringen. "In Den Haag blijft het aantal overvallen zorgelijk", zegt Van Essen. Daarom blijft het een van de prioriteiten.

'Trendbreuk'

Een jaar geleden kondigde korpschef Welten van politie Amsterdam-Amstelland nog aan dat er een 'trendbreuk' geforceerd moest worden in het aantal overvallen. In 2009 was dat flink gestegen en Welten vond dat reden de aanpak van overvallen tot landelijke prioriteit te verheffen. Nu noemt hij de trendbreuk 'gerealiseerd'.

Zijn collega Paauw van politie Rotterdam-Rijnmond wil het aantal overvallen komend jaar nog verder terugdringen. "Overvallen hebben een dermate grote impact op de slachtoffers dat we daar veel meer aan moeten willen doen. Het is bovendien een delict dat door het wapengebruik heel gemakkelijk fout kan gaan", zegt Paauw.

Inbraken

Het aantal inbraken in woningen is vorig jaar wel gestegen in alle drie de steden. De korpschefs hebben aangegeven dat daar dit jaar veel aandacht voor zal zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl