NOS NieuwsAangepast

'Water, water overal waar je kijkt'

Het zal niet lang meer duren of Rockhampton is afgesloten van de rest van Australië. De stad met 75.000 inwoners kan alleen nog via één weg vanuit het noorden worden bereikt. Maar de verwachting is dat ook die laatste toegangsweg spoedig zal overstromen.

"Het lijkt alsof Rockhampton midden op een eiland ligt", zei premier Bligh van de deelstaat Queensland nadat ze over het getroffen gebied was gevlogen. "De hoeveelheid water die in de rivier stroomafwaarts gaat, is verbijsterend."

Hoog en droog

De Nederlandse emigrant Frank van der Want bevestigt dat beeld. "Water, water overal waar je kijkt." Van der Want woont al 35 jaar in Australië, waarvan 14 in Rockhampton. Omdat zijn huis tegen een heuvel is gebouwd, heeft hij zelf nog geen natte voeten gekregen. "Ons huis is hoog en droog."

Veel andere inwoners van Rockhampton hebben minder geluk. In bepaalde delen van de stad is de elektriciteit afgesloten, omdat het in combinatie met water gevaar kan opleveren.

Ook de riolering is een probleem, vertelt Van der Want. "Mensen kunnen niet meer naar het toilet, want het water kan nergens heen." Getroffenen kunnen terecht in de universiteit van Rockhampton.

Voedsel

Het Australische leger is inmiddels ingezet om nog zoveel mogelijk voedsel en medicijnen naar de stad te krijgen, voordat die compleet geïsoleerd zal raken. Als de Fitzroy-rivier nog 40 centimeter stijgt, komt bijna de helft van de stad onder water te staan, zo is de verwachting.

Van der Want heeft het zekere voor het onzekere genomen. In de plaatselijke kruidenierszaak heeft hij nog snel wat voedsel ingeslagen. "Ik was eigenlijk wel verbaasd. Vorige week was nergens meer melk, brood en aardappelen te krijgen, maar nu was er weer zat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl