Girl with a Pierced Eardrum in Bristol

Mysterieuze Banksy is wetenschappelijk 'ontmaskerd'

Hij is wereldberoemd en maakte overal ter wereld kunst met graffiti: de Britse artiest Banksy. Al die jaren was zijn ware identiteit onbekend. Tot nu. Wetenschappers zeggen dat ze met behulp van een wiskundig model hebben ontdekt wie zich verschuilt achter de alias Banksy.

'Geografische profilering' noemen de onderzoekers van Queen Mary-universiteit in Londen hun techniek. Zij verzamelden alle plaatsen waar Banksy zijn kunst maakte en rekenden aan de hand daarvan uit op welke plek de graffiti-artiest woonde.

Banksy's echte naam is Robin Gunningham, concludeerden de wetenschappers. Die naam werd al eerder in verband gebracht met de graffiti-artiest. In 2008 schreef de Britse tabloid Mail on Sunday al eens dat ene Gunningham uit Bristol de wereldberoemde kunstenaar was.

Als je Gunningham en Banksy googelt krijg je zo'n 43.500 resultaten.

Een van de onderzoekers

Die observatie was het startpunt voor het onderzoek van de Britse wetenschappers. Zij selecteerden 140 werken van de graffiti-artiest, zogenoemde hotspots. Die hotspots werden gelinkt aan pubs, speeltuinen en woningen in Bristol.

De techniek die zij toepasten wordt normaal gebruikt bij het in kaart brengen van epidemieën en het vinden van broedplaatsen van wilde vleermuizen. Maar geografische profilering is volgens de wetenschappers ook nuttig bij het lokaliseren van terrorisme-verdachten.

  • Banksy
    Banksy | There's Always Hope
  • AFP
    Een beroemd werk van Banksy wordt geveild in Londen
  • AFP
    Een afbeelding van Steve Jobs die Banksy maakte van het vluchtelingenkamp in Calais
  • Roger Kent - Twitter
    Is dit de nieuwste Banksy?
  • Flickr / plpalencia / by-nc-sa 2.0
    Banksy schilderde eerder op de muur rond Jeruzalem

Door de data te controleren met beschikbare informatie op het internet kwamen zij erachter dat alle hotspots regelmatig bezocht werden door Robin Gunningham, een 43-jarige man uit Bristol.

"We hebben de tien meest verdachte personen onderzocht", vertelt Steve Le Comber, een van de onderzoekers aan de BBC, "maar we kwamen er al snel achter dat er maar één iemand in aanmerking kwam. Als je Gunningham en Banksy googelt krijg je zo'n 43.500 resultaten."

Overigens is niet iedereen overtuigd van de uitkomst van het onderzoek. Tech-website Gizmodo noemt de methode die de wetenschappers gebruikten, ongelooflijk slordig. Daarnaast noemen de onderzoekers het werk van Banksy een vorm van terrorisme. "Dat is wel erg oneerlijk", schrijft Gizmodo.

De advocaten van de graffiti-artiest kregen lucht van het onderzoek en namen contact op met de universiteit. Zij zijn het niet eens met de manier waarop de wetenschappers hun onderzoeksresultaten presenteerden.

Een hoogleraar van de universiteit van Londen zegt tegen de BBC dat het wiskundig model intrigerend is. "Ik durf niet te zeggen of ze het bij het rechte eind hebben. Maar ik had nooit verwacht dat deze techniek op deze manier zou worden toegepast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl