illustratie van een drone bij de Eiffeltoren
NOS Nieuws

Airbus scheert rakelings langs drone

Een passagiersvliegtuig is bij de landing in Parijs bijna in botsing gekomen met een onbemand vliegtuigje, een drone. De Franse luchtvaartorganisatie BEA meldt dat de toestellen op een afstand van vijf meter van elkaar vlogen.

Het incident gebeurde vorige maand al bij de luchthaven Charles de Gaulle, en is nu pas bekend geworden. Het ging om een Airbus 320 die uit Barcelona kwam. Het is niet bekend hoeveel passagiers er aan boord waren.

Onder de vleugel door

Het toestel was op een hoogte van 1650 meter begonnen aan de daling, toen de co-piloot het onbemande vliegtuigje ontdekte. Hij schakelde de automatische piloot uit en meldde de gezagvoerder dat er een drone in de buurt was.

De gezagvoerder concludeerde dat het onbemande vliegtuigje op een afstand van ongeveer vijf meter onder de linkervleugel door vloog. De bemanning stelde de luchtverkeersleiding op de hoogte en ging verder met de landing.

De BEA spreekt van een ernstig incident en stelt een onderzoek in. Het is onbekend wie de drone bestuurde.

Bij een botsing waren er overigens vermoedelijk alleen problemen ontstaan als het onbemande vliegtuigje in de motor van de Airbus terechtgekomen was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl