Onderzoek naar celdeling van tumorcellen in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
NOS Nieuws

Onderzoekers claimen ontdekking 'achilleshiel van kanker'

Een kankerpatiënt die met zijn eigen immuunsysteem de slechte cellen in zijn lichaam kan aanvallen; onderzoekers claimen dat dat een stukje dichterbij is gekomen. In het tijdschrift Science schrijven de wetenschappers dat ze een methode hebben ontwikkeld waarmee het immuunsysteem kankercellen kan herkennen.

Er zijn al eerder pogingen gedaan om het immuunsysteem te sturen, maar dat is nooit erg succesvol geweest. Een verklaring daarvoor is dat het afweersysteem vaak achter de verkeerde cellen aan gaat.

De moeilijkheid is dat tumoren uit veel verschillende soorten (gemuteerde) cellen bestaan. Daardoor zien verschillende gebieden van een tumor er anders uit en kunnen die zich anders gedragen.

'Heel spannend'

De ruim dertig wetenschappers die aan het internationale onderzoek hebben meegewerkt, claimen nu dat ze een kenmerk hebben gevonden dat in alle kankercellen van een bepaalde patiënt hetzelfde is en opgespoord kan worden door het immuunsysteem.

"Dit is heel spannend", zegt onderzoeker Charles Swanton tegen de BBC. "Het is de achilleshiel van complexe tumoren. Het brengt gepersonaliseerde behandeling naar een heel ander niveau." Per persoon moet namelijk een specifieke behandeling worden ontworpen.

Extraheren

Een manier is het maken van een vaccin dat het immuunsysteem 'traint' om de kankercellen te herkennen. Een andere manier is het isoleren van immuuncellen die uit zichzelf al de slechte cellen aanvallen, ze opkweken in een laboratorium, en ze dan terugplaatsen in het lichaam.

Het feit dat behandeling gepersonaliseerd is, maakt het duur. De methode is nog niet getest, de onderzoekers hopen daar binnen twee jaar mee te beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl