'Gemeenten willen stadswachten beter bewapenen'
Dertien gemeenten willen hun stadswachten beter bewapenen, meldt het AD. De krant hield een enquête onder zestig grote gemeenten. Daaruit blijkt dat gemeenten genoeg hebben van de mishandeling van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's).
De toezichthouders kunnen mensen aanspreken op hun gedrag, maar ook boetes uitdelen, bijvoorbeeld voor verkeerd parkeren. Niet iedereen is daarvan gediend.
Toezichthouders krijgen volgens de krant geregeld te maken met agressie en geweld, zoals belediging, bedreiging en mishandeling. Vorig jaar werden meer dan honderd van de tweeduizend boa's in de grote gemeenten mishandeld.
Een woordvoerder van de vakgroep boa van politievakbond ACP zei in het NOS Radio 1 Journaal dat nog veel meer gemeenten toezichthouders willen bewapenen. Volgens de woordvoerder helpt de bewapening agressie voorkomen, maar moet wel goed worden nagedacht over welke wapens waar worden ingezet. Bovendien moeten boa's goed worden getraind op het gebruik ervan.
Porto's en vesten
Dertien gemeenten hebben plannen om de stadswachten uit te rusten met handboeien, wapenstok of pepperspray. In nog eens negen gemeenten wordt ook gekeken naar steek- en kogelwerende vesten en bodycams (cameraatjes op de uniforms).
De meeste boa's gaan volgens het AD nu al de straat op met portofoons en veiligheidsvesten. In bijna de helft van de gemeenten hebben ze ook handboeien. De wapenstok wordt maar in acht gemeenten aan boa's verstrekt.
Toestemming nodig
Het Openbaar Ministerie moet altijd toestemming geven voor het bewapenen van toezichthouders. Over het algemeen wordt de politie om advies gevraagd, en die is vaak niet enthousiast.
In Zeist moesten boa's vorig jaar hun wapenstokken en pepperspray inleveren, omdat het OM de bewapening onnodig vond.
Minister Van der Steur besloot vorig jaar dat NS-personeel geen wapenstok of pepperspray krijgt om zich te verweren tegen agressieve passagiers.
Minder politie, meer stadswachten
Belangenbehartiger BOA ACP zegt in het AD dat er steeds minder politie op straat zichtbaar is. Zestien gemeenten, waaronder Den Haag en Utrecht, zijn van plan meer stadswachten aan te nemen.
Uit onderzoek blijkt ook dat agenten zich steeds minder bezig houden met kleine ergernissen, als hondenpoep of rommel op straat. In 2011 waren er al plannen om agenten te vervangen door toezichthouders.
Nationale Politie
Pieter van Vollenhoven van de Stichting Maatschappij en Veiligheid vindt dat de Nationale Politie moet worden gereorganiseerd. De politie richt zich volgens Van Vollenhoven nu vooral op opsporing, waardoor openbare orde en handhaving achterblijven.
Dat leidt er volgens hem toe dat boa's taken rond openbare orde en handhaving overnemen en er een soort gemeentepolitie ontstaat.
Van Vollenhoven zegt dat het onvermijdelijk lijkt dat boa's zullen worden bewapend, maar dan moeten ze wel gaan werken onder regie van de politie, omdat die het geweldsmonopolie heeft.