Premier Rutte en PvdA-leider Samsom eergisteren in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Samsom: ik stemde niet tegen eigen luchtbrugplan

PvdA-leider Samsom zegt dat hij en zijn fractie niet tegen zijn eigen plan stemden voor een luchtbrug voor erkende vluchtelingen. De motie van GroenLinks, die een poging deed het plan van Samsom zo precies mogelijk vast te leggen, was volgens Samsom gewoon niet goed genoeg.

"De motie van GroenLinks impliceerde dat je niets deed tegen de overstekende bootjes. GroenLinks gaat voor de halve oplossing en dat is geen echte oplossing", aldus Samsom.

Samsom: ik stemde niet tegen mijn eigen luchtbrugplan

Vanmiddag werd in de Tweede Kamer gestemd over twee moties, ofwel oproepen aan het kabinet, die gingen over het idee van Samsom. De ene was van de PvdA, de andere van GroenLinks. Die partij wilde de PvdA tot een uitspraak dwingen, nadat Samsom vanmorgen in de krant zijn plan had ontvouwen.

In de motie van de PvdA wordt het kabinet opgeroepen een evenwichtig akkoord met Turkije te sluiten waarbij het ook gaat over het terugnemen en verdelen van vluchtingen. In de motie van GroenLinks staat dat er snel moet worden begonnen met het gedurende een maand overvliegen van ten minste 400 legale vluchtelingen per dag.

Op de vraag welke motie dichter bij zijn eigen pleidooi komt, die van de PvdA of die van GroenLinks, geeft Samsom geen rechtstreeks antwoord. "Die van GroenLinks haalde bij lange na geen meerderheid, ook de SP en de Partij voor de Dieren stemden er niet voor. En je moet 76 zetels halen."

De motie van de PvdA werd wel aangenomen, die van GroenLinks dus niet.

Rutte niet enthousiast over luchtidee van Samsom

Premier Rutte, die in Brussel midden in de onderhandelingen over de vluchtelingencrisis zit, sloot zich aan bij VVD-fractievoorzitter Zijlstra en staatssecretaris Dijkhoff. Die zien het nu niet zitten om vluchtelingen over te laten vliegen. Ze vinden dat de Turkse regering eerst meer moet doen om de migrantenstroom tegen te houden.

In het programma EenVandaag zegt Rutte: "U hoort niet dat ik er nou vreselijk enthousiast over ben. Ik denk niet dat de Turken het zouden begrijpen als ik nu midden in de gesprekken met dit voorstel zou komen."

Samsom erkent de politieke verschillen tussen PvdA en VVD in dit dossier. "Maar we werken aan hetzelfde verhaal, met dezelfde inzet. Een oplossing voor de mensen die langs een hek in Macedonië liggen."

Ron Fresen over VVD, PvdA en de luchtbrug van Samsom

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl