Chantal, haar advocaat en Peter R. de Vries
NOS Nieuws

Schikking tussen Facebook en Chantal over seksfilmpje

Er is een schikking getroffen in de zaak tussen Facebook en Chantal, het meisje dat een rechtszaak aanspande over een seksfilmpje dat op internet circuleerde. Daardoor kan er een onderzoek bij Facebook beginnen naar wie het filmpje op de sociale-netwerksite heeft gezet.

Vorig jaar belandde een seksfilmpje van Chantal met haar ex-vriend op Facebook. De ex-vriend ontkent dat hij dat heeft gedaan. Chantal wil weten wie dat dan wel heeft gedaan, maar Facebook zegt dat het bedrijf die gegevens niet meer heeft. Chantal begon daarom een rechtszaak.

Volgens Facebook zijn de gegevens al gewist, maar de rechter heeft bepaald dat er onafhankelijk onderzoek in het systeem in Ierland moet komen.

De afgelopen maanden was er gesteggel tussen de advocaat van Chantal en Facebook over de voorwaarden van dat onderzoek. Chantal wilde dat forensisch ict-specialist Mark Hoekstra het uitvoert, Facebook wilde een Ierse onderzoeker.

Ik heb de indruk dat Facebook echt alles bewaart.

Peter R. de Vries

Er is nu overeengekomen dat deskundigen van beide partijen het onderzoek mogen doen. "Facebook was bang dat er bedrijfsgeheimen naar buiten zouden komen", zei misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die zich voor Chantal inzet, tegen Omroep Brabant. "Er is over en weer water bij de wijn gedaan." Het onderzoek begint in april en hij verwacht dat het binnen zes tot acht weken zal zijn afgerond.

De Vries acht de kans groot dat de gegevens alsnog boven tafel komen. "Ik heb de indruk dat Facebook echt alles bewaart." Hij denkt dat als er een terroristische aanslag via Facebook zou zijn aangekondigd, de sociale netwerksite die berichten ook binnen mum van tijd zou kunnen terughalen. "Dan moet dat ook in de zaak van Chantal kunnen."

Blij

Chantal is blij dat er eindelijk actie kan worden ondernomen, zegt De Vries. "Het heeft allemaal lang geduurd en ze is blij dat het onderzoek nu eindelijk plaats kan vinden en we vooruit kunnen."

Facebook zegt dat het onderzoek wordt gedaan door Mark Hoekstra en de Ier Dave O’Reilly. "Zij zullen het onderzoek zo spoedig mogelijk starten. We willen benadrukken dat we met het slachtoffer meeleven en werken er hard aan om ervoor te zorgen dat dit soort ongewenste content niet op Facebook staat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl