NOS NieuwsAangepast

Online zelftest op gezondheidsrisico's

Sinds vandaag kan er op de website Gezondheidsrisicotest.nl een test gedaan worden die kijkt of mensen een verhoogd risico hebben op de meest voorkomende aandoeningen. De test is ontwikkeld door specialisten van het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

"Wij merken nog te vaak dat mensen beter geholpen hadden kunnen worden als ze eerder op de hoogte waren geweest van hun risico's", legt initiatiefnemer en chirurg Arthur Niggebrugge uit. "Daar willen wij met de gezondheidsrisicotest verandering in brengen."

Experttest

Op de site kun je twee verschillende testen doen. De eerste is gratis en gaat vooral in op de risico's van hart-en vaatziekten, nierschade en suikerziekte. Maar er is ook een experttest, waar een jaarabonnement aan vastzit. Die kost 19,95 per jaar. Bij de experttest wordt het risico op alle aandoeningen bekeken.

"We hebben een test gemaakt waarbij elke Nederlander in staat is om de nieuwste medische richtlijnen op zichzelf toe te passen. Maar je moet er wel even voor gaan zitten", zegt Niggebrugge.

Na het invullen van de test krijg je meteen de uitslag. "Met de experttest ben je wel een half uur bezig. Maar dan kun je wel zien of je een verhoogd risico hebt op een van die veel voorkomende ziektes", zegt Niggebrugge.

Gerustgesteld

Het is niet de bedoeling om mensen ongerust te maken. "Wij maken mensen alleen bang als er op basis van de bestaande geldende richtlijnen een verhoogd risico bestaat. Maar ik denk dat er meer mensen gerustgesteld zullen worden door de test dan dat we mensen ongerust maken."

"Wij doen geen onderzoek", probeert Niggebrugge te verduidelijken. "Het enige wat we doen is kijken of mensen een risico hebben op een aandoening."

"In ons ziekenhuis hebben we heel vaak mensen die allerlei onderzoeken gedaan hebben, die niet op terechte gronden zijn verricht, waarbij de mensen doodongerust zijn. Om dat te voorkomen, zijn wij deze test gestart."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl