Minister Dijsselbloem had gerekend op de eerlijke medewerking van banken
NOS Nieuws

Dijsselbloem: dit hadden we nooit zo moeten doen

Minister Dijsselbloem van Financiën vindt het achteraf een verkeerde beslissing dat banken zelf mochten beoordelen of zij bedrijven hebben misleid met rentederivaten. De betrokken ondernemers lopen hierdoor meer dan een jaar vertraging op bij het krijgen van een eventuele schadevergoeding.

"Dit hadden we dus nooit zo moeten doen", zei Dijsselbloem in het Kamerdebat over een oplossing van de kwestie. "We dachten dat de beoordeling door de banken zelf goed ging. Maar achteraf bleken veel gevallen in het voordeel van de bank te worden uitgelegd."

Banken verkochten de rentederivaten aan het midden- en kleinbedrijf om ze een bescherming te geven tegen rentestijgingen, zodat bijvoorbeeld hun leningen niet te duur zouden worden.

Maar de rente daalde alleen maar, waardoor de bedrijven achterbleven met dure, nutteloze bankproducten die ze geld kostten. Voor sommigen was dit net het duwtje naar faillissement.

Onafhankelijke commissie

Inmiddels heeft Dijsselbloem via de AFM een onafhankelijke commissie van drie deskundigen benoemd. Die gaat voor de zomer een richtlijn opstellen aan de hand waarvan de dossiers per bedrijf worden beoordeeld.

De banken moeten zich aan deze richtlijn houden en alle ruim 17.000 renteswap-contracten langslopen. Dat kan tot halverwege 2017 duren.

Groot-Brittannië

Bedrijven krijgen een schadevergoeding als zij bijvoorbeeld een slecht product hebben gekregen of onvoldoende zijn gewaarschuwd voor de risico's van rentederivaten. De Tweede Kamer wil dat bedrijven in financiële problemen voorrang krijgen.

In Groot-Brittannië, waar twee jaar geleden meteen een commissie van deskundigen werd benoemd, hebben gedupeerde bedrijven al miljarden euro's schadevergoeding gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl