Een Kamermeerderheid roept staatssecretaris Van Dam op tegen de toelating van het middel glyfosaat te stemmen
NOS Nieuws

Kamer: Nederland moet tegen onkruidmiddel stemmen

Nederland moet tegen het gebruik van het onkruidmiddel glyfosaat stemmen. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

Komende maandag wordt in Brussel besloten of glyfosaat de komende jaren opnieuw wordt toegelaten in Europa. Staatssecretaris van Dam liet gisteren in een debat met de Kamer weten dat hij het advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden wil volgen. Het college wil dat het middel gebruikt mag blijven worden.

Glyfosaat zit in diverse bestrijdingsmiddelen en mag binnenkort alleen nog worden gebruikt in de landbouw. De Wereldgezondheidsorganisatie deed eerder onderzoek naar het middel en constateerde dat het zeer waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Greenpeace

Sommige tuincentra in Nederland verkopen al geen middelen meer waar glyfosaat in zit. Een bekend voorbeeld is onkruidverdelger Roundup. Dit middel, maar ook anderen middelen met glyfosaat, mogen binnenkort sowieso al niet meer op het eigen stoepje voor de deur of in de tuin gespoten worden.

Een meerderheid van PvdA, GroenLinks, SP, PVV, D66, ChristenUnie, de Partij voor de Dieren en de groep Kuzu/Öztürk stemde vandaag voor moties om het verbod uit te breiden. De partijen roepen het kabinet op maandag helemaal tegen toelating van het middel te stemmen.

Ook milieuorganisatie Greenpeace maakt zich ernstige zorgen en roept het kabinet op maandag tegen te stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl