Gebouw TSN Thuiszorg
NOS Nieuws

Buurtzorg neemt duizenden cliënten TSN Den Haag over

Buurtzorg Nederland neemt in Den Haag alle thuiszorgcliënten over van het in problemen geraakte TSN Thuiszorg. Dat hebben zorgwethouder Karsten Klein en oprichter Jos de Blok van Buurtzorg Nederland bekendgemaakt.

TSN is de grootste aanbieder van hulp bij het huishouden in Den Haag. In totaal maken ruim 12.000 Hagenaars gebruik van ondersteuning in de vorm van hulp bij het huishouden. Het gaat om 3000 huishoudens.

Nu Buurtzorg de cliënten in Den Haag overneemt, blijven alle mensen ook na een faillissement van TSN verzekerd van hulp. Buurtzorg neemt ook alle 612 medewerkers van TSN in Den Haag over, met behoud van de arbeidsvoorwaarden.

De gemeente heeft de bezuinigingen van het kabinet op de thuiszorg voor een belangrijk deel gecompenseerd, waardoor de thuiszorg in Den Haag financieel gezond is.

In Den Haag hebben we ervoor gekozen om de landelijke bezuinigingen van 40 procent op de hulp bij het huishouden uit eigen middelen op te vangen. Dit stelt ons nu in staat om goede en broodnodige zorg te waarborgen.

Wethouder Karsten Klein (Zorg en Welzijn)

Eerder werd bekend dat landelijk in ieder geval 3350 van de 12.000 medewerkers van het noodlijdende TSN Thuiszorg onder dezelfde arbeidsvoorwaarden bij een nieuwe aanbieder van huishoudelijke hulp aan de slag kunnen. Daar komen nu dus ruim 600 medewerkers bij. Gemeenten kunnen ook afspraken maken met andere aanbieders dan Buurtzorg, waardoor mogelijk meer banen behouden blijven.

Van Rijn

Daarnaast werd vandaag bekend dat gemeenten verplicht worden om goede arbeidsvoorwaarden op te nemen in de contracten die ze afsluiten met thuiszorgbedrijven. Ze moeten bij de inkoop van thuiszorg uitgaan van de kwaliteit en van normale arbeidsvoorwaarden en mogen zich niet meer laten leiden door de laagste tarieven. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft een aanpassing van de wet in de maak die dit moet gaan regelen. Eerder vond hij dat thuiszorg overgelaten kon worden aan marktpartijen.

Cliënten van TSN in Den Haag gaan per 25 april over naar hun nieuwe zorgaanbieder Buurtzorg. Den Haag is de grootste TSN-gemeente in Nederland, met de meeste cliënten en de meeste medewerkers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl