NOS Nieuws

Duitse Groenen verwikkeld in drugsrel

  • Judith van de Hulsbeek

  • Judith van de Hulsbeek

De Duitse politieke partij Die Grünen is in verlegenheid gebracht, nu een prominent lid van de partij van harddrugsbezit wordt verdacht. Het gaat om Volker Beck, die al sinds 1994 voor de Groenen in de Duitse Bondsdag zit.

Hij werd gisteren aangehouden, toen hij het huis van een door de politie bewaakte dealer verliet. Volgens media had hij 0,6 gram chrystal meth bij zich.

Kort nadat het nieuws naar buiten was gekomen, kondigde Beck op zijn Facebookpagina aan dat hij zijn post als fractiewoordvoerder binnenland en religie neerlegt. Over de beschuldigingen laat hij zich niet uit. Wel schrijft hij "dat hij altijd een liberale drugspolitiek heeft uitgedragen".

Grappen

Het voorval komt op een ongelukkig tijdstip, over anderhalve week zijn er belangrijke deelstaatverkiezingen in drie Duitse deelstaten. Zijn partijgenoten nemen dan ook razendsnel afstand van hem.

Winfried Kretschmann, minister-president van Baden-Württemberg, hoopt dat dit geen negatief effect heeft op het stemresultaat. "Het gaat toch om een zwaar delict. Laten we hopen dat we niet allemaal verantwoordelijk worden gehouden voor het wangedrag van één persoon", aldus Kretschmann in ARD Morgenmagazine.

Op internet worden veel grappen gemaakt over Beck. Met de hashtag #BreakingBeck wordt verwezen naar de populaire tv-serie Breaking Bad, waarin een scheikundeleraar bijklust als methproducent en -dealer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl