De voorzitter van de Europese Raad (L) sprak in Athene met premier Tsipras
NOS Nieuws

Tusk waarschuwt economische migranten

Voorzitter Tusk van de Europese Raad heeft economische migranten opgeroepen niet naar Europa te komen. "Geloof de smokkelaars niet", zei hij in Athene na een gesprek met de Griekse premier Tsipras. "Riskeer je leven en je geld niet."

Tusk benadrukte dat Griekenland het meest te lijden heeft onder de vluchtelingencrisis, vooral nu andere landen aan de Balkanroute de grenzen hebben gesloten. Hij verwelkomde het voorstel om 700 miljoen euro aan humanitaire hulp beschikbaar te stellen. "De EU zal Griekenland niet in de steek laten."

De Griekse premier zei op zijn beurt dat Griekenland er alles aan doet om aan zijn verplichtingen tegenover Europa te voldoen. Hij wees erop dat de hotspots voor vluchtelingen er inmiddels zijn en dat ook opvangkampen gereed worden gemaakt. Wel zei Tsipras ook nadrukkelijk hulp te verwachten van Turkije, vanwaar elke dag 2000 bootmigranten in Griekenland aankomen.

Terugkeerprogramma

Ook Tusk benadrukte het belang van samenwerking met Turkije. Er moet snel een terugkeerprogramma voor vluchtelingen naar Turkije komen, zei hij. Dat Turkije gisteren de eerste 300 mensen vanuit Griekenland heeft teruggenomen, is volgens Tusk een goed teken.

Tusk gaat nu naar Ankara, waar hij met de Turken zal overleggen over nieuwe, strengere afspraken om de migratiestroom in te dammen. Een groep van veertien landen, waaronder Nederland, heeft voorstellen klaarliggen voor een terugkeerprogramma. Volgens het persbureau AFP heeft de Turkse regering al laten weten daarmee akkoord te gaan.

Luchtbrug

Maandag wordt de vluchtelingencrisis besproken op een EU-Turkije-top in Brussel. Dan komt mogelijk ook het idee aan de orde van een luchtbrug tussen Turkije en de EU.

PvdA-leider Samsom wil dat een maand lang minstens 400 vluchtelingen per dag van Turkije naar Europa worden gebracht. Hij wil dat premier Rutte zich maandag in Brussel sterk maakt voor dit idee. Een Kamermeerderheid lijkt het daarmee eens te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl