Een dakloze bij het Centraal Station in Amsterdam
NOS Nieuws

Niet overal meer daklozen, wel andere mensen in de opvang

Niet alle opvanglocaties in Nederland merken iets van de forse toename in het aantal daklozen. "Er staan bij ons niet meer daklozen voor de deur dan in voorgaande jaren", zegt een woordvoerder van stichting Open Hof in Groningen. "Wel is de groep veranderd. De problemen van onze bezoekers zijn anders."

Het CBS becijferde dat er de afgelopen zes jaar zo'n 13.000 daklozen zijn bij gekomen in Nederland. Een stijging van 74 procent. Maar in Groningen verblijven er niet meer mensen in de opvang. "Sterker nog, het aantal bedden is de afgelopen jaren teruggeschroefd vanwege de bezuinigingen."

Ook bij stichting Kessler in Den Haag melden zich niet meer daklozen. "We zitten al jaren vol en dat is nog steeds zo. Maar het is niet zo dat we nu meer daklozen moeten teleurstellen dan vorige jaren."

Grens

In Amsterdam worden de inloophuizen van De RegenboogGroep wel meer bezocht dan vijf jaar geleden. "We hebben nu ruim 5700 bezoekers per jaar", zegt Marit Postma, woordvoerder van de stichting. "Dat zijn er ruim duizend meer dan in 2011. Op onze locaties is de grens nu wel bereikt."

Postma zegt dat de sfeer op in de inloophuizen steeds vaker gespannen is. "Dat komt ook doordat er meer mensen met psychische klachten overnachten." Zij onderschrijft de woorden van Jan Laurier van de Federatie Opvang. Volgens hem staan er door de bezuinigingen in de gezondheidszorg meer mensen met psychische problemen op straat.

Een woordvoerder van het Leger des Heils vertelt dat veel daklozen voor een lange periode in de opvang verblijven. "Het gaat veelal om verwarde mensen die niet zelfstandig kunnen wonen of mensen die geen betaalbare woning kunnen vinden."

Door de financiële crisis zijn er veel nieuwe daklozen bijgekomen.

Marit Postma, De RegenboogGroep

Ook bij het Open Hof in Groningen komen vaker verwarde mensen binnen. Bij die opvanglocatie verwelkomen ze daarnaast steeds meer mensen die vanwege financiële problemen hun huis zijn kwijtgeraakt.

Volgens Postma is dezelfde trend zichtbaar in Amsterdam. "Door de financiële crisis zijn er veel nieuwe daklozen bijgekomen. Die mensen konden vaak eerst op de bank liggen bij een kennis, maar belandden uiteindelijk toch op straat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl