De Surinaamse president Bouterse
NOS Nieuws

Bouterse beëdigt de procureur-generaal die hem aanklaagt

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Het zal een merkwaardig gevoel zijn geweest voor de twee mannen die elkaar woensdagmiddag in Paramaribo de hand schudden in het presidentieel paleis.

President Bouterse nam daar de eed af van de nieuwe procureur-generaal van Suriname, Roy Baidjnath Panday. De ceremonie vond plaats aan de vooravond van de hervatting van het Decembermoorden-proces waarin Bouterse de hoofdverdachte is.

Criminaliteit

Beide heren vervulden hun rol uitstekend tijdens de plechtigheid. De president zei van Baidjnath Panday te verwachten dat de criminaliteit teruggedrongen wordt.

"Internationale drugshandel, witwassen, mensenhandel, zedenmisdrijven en georganiseerde misdaad zullen hard aangepakt moeten worden", zei Bouterse. "En op de regering kunt u altijd rekenen." De nieuwe procureur-generaal beloofde dat hij en zijn team hun best zullen doen.

Bouterse beëdigt nieuwe procureur-generaal

Toch moeten Bouterse en Baidjnath Panday met tegenstrijdige gevoelens te kampen hebben gehad. Minder dan 48 uur na de bijeenkomst wordt in een rechtszaal een paar kilometer verderop de zaak hervat waarin de 25 verdachten van de Decembermoorden uit 1982 moeten voorkomen.

Desiré Delano Bouterse, toentertijd als militair de leider in het land, is de hoofdverdachte in het proces. Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het militaire regime in Fort Zeelandia gemarteld en geëxecuteerd. Bouterse heeft altijd ontkend dat hij daarbij geweest is, maar heeft wel toegegeven politiek verantwoordelijk te zijn.

Amnestiewet

De rechtszaak begon in 2007 en werd stopgezet in 2013 nadat het parlement, waarin Bouterses partij NDP de meerderheid heeft, een omstreden amnestiewet had aangenomen. Maar in december 2015 vonniste het hoogste Surinaamse rechtscollege, het Hof van Justitie, dat het OM moest verdergaan met de vervolging.

Baidjnath Panday werkt al sinds de jaren 80 voor de Surinaamse justitie. Hij wordt alom gezien als onomstreden en onpartijdig. Desondanks vindt Bouterses advocaat, Irwin Kanhai, hem geen geschikte kandidaat voor de functie van procureur-generaal. Een inhoudelijke reden voor zijn negatieve kritiek geeft de raadsman van de president niet. Wel zegt hij: "Als je vindt dat de man verdachte is, dan moet je de eed niet in zijn handen afleggen."

De nieuwe procureur-generaal laat zijn feestje echter niet verstoren. "Als er kritiek is met een negatieve lading dan zie ik daarin de uitdaging om nog beter te gaan functioneren", zegt de nieuwe baas van het Surinaamse OM.

'Ik zal streven naar perfectie'

Over de hervatting van het gevoelige proces wil hij niet met de pers praten. "Ik denk dat de dag van vandaag mij onvoldoende de mogelijkheid geeft om daarop een blik te werpen."

Op de vraag of hij zich ongemakkelijk voelde omdat hij door een verdachte werd beëdigd, reageerde Baidjnath Panday fel. "Ik denk dat u een ernstige denkfout maakt door twee posities met elkaar te vermengen. De eed heb ik afgelegd in de handen van de president van de republiek. En daar wil ik het voor dit moment bij laten", zei Baidjnath Panday.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl