Een ziekenhuis in Maarat al-Numan kort na een Russisch bombardement
NOS Nieuws

Amnesty: Assad en Russen vallen expres ziekenhuizen aan

Russische militairen en regeringstroepen van president Assad vallen in Syrië expres ziekenhuizen aan, zegt Amnesty International. De afgelopen maanden zijn er volgens de mensrechtenorganisatie 27 ziekenhuizen en medische posten gebombardeerd.

Amnesty onderzocht zes aanvallen op ziekenhuizen in de provincie Aleppo. Bij die aanvallen zijn drie burgers omgekomen en 44 gewond geraakt. Volgens de getuigen die Amnesty heeft ondervraagd, waren er geen militairen, checkpoints of legervoertuigen in de buurt toen de ziekenhuizen onder vuur werden genomen.

"De aanvallen zijn een flagrante schending van internationale mensenrechtenverdragen", zegt Tirana Hassan van Amnesty. "Maar wat erger is: het vernietigen van ziekenhuizen lijkt wel onderdeel van de militaire strategie geworden."

Burgers wegjagen

Door het vernietigen van ziekenhuizen en andere infrastructuur zouden regeringstroepen burgers willen wegjagen uit bepaalde gebieden, om zo de weg vrij te maken voor een invasie van grondtroepen.

"We zijn wel heel erg diep gezonken als moedwillig ziekenhuizen worden gebombardeerd", zegt Ruud Bosgraaf van de Nederlandse tak van Amnesty International. "Er is inmiddels sprake van een soort trend, we zagen dit ook in Jemen en Afghanistan. We hebben een dieptepunt bereikt: dit moet stoppen."

Volgens de actiegroep Artsen voor Mensenrechten zijn er sinds het begin van de burgeroorlog zeker 346 aanvallen geweest op ziekenhuizen in Syrië. Daarbij zijn meer dan 700 mensen omgekomen. De meerderheid van die aanvallen zou zijn uitgevoerd door Assad en zijn bondgenoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl