De dam bij Mosul
NOS Nieuws

Dam staat op instorten, 1 miljoen Irakezen in gevaar

De grootste dam van Irak staat op instorten. Dat zeggen de ingenieurs die hielpen bij de constructie van het bouwwerk. Volgens hen zijn zo'n 1 miljoen Irakezen die in de omgeving van de dam wonen in gevaar en ontbreekt een goed evacuatieplan.

De waterkering ligt in de rivier de Tigris dicht bij de stad Mosul, in het noordwesten van Irak. Niet ver daarvandaan ligt een gebied dat in handen is van Islamitische Staat. In augustus 2014 viel de dam in handen van de terreurgroep. Het bouwwerk werd na twee weken heroverd, maar was toen al erg achteruitgegaan.

Volgens de ingenieurs, die naar Europa zijn gevlucht, wordt de dam nauwelijks meer onderhouden. "Het terrein is geplunderd en er is geen cement", vertelt een van hen aan The Guardian. "Vroeger waren er driehonderd medewerkers die 24 uur per dag aan de dam werkten. Nu zijn dat er misschien nog dertig."

  • AFP
    Een Koerdische pesjmerga-strijder bij de dam bij Mosul, de pesjemerga-strijders heroverden de dam in augustus 2014
  • AFP
    Een gedeelte van de dam bij Mosul
  • AFP
    De dam bij Mosul

Afgelopen weekend waarschuwde de Amerikaanse ambassade in Irak voor het instortingsgevaar. De ambassade raadt Amerikanen aan om het land te verlaten als de dam het begeeft. De gevolgen van zo'n instorting zouden catastrofaal kunnen zijn, zei de ambassadeur.

De Iraakse regering adviseerde burgers om zich op minstens zes kilometer van het waterwerk te vestigen. "Belachelijk", zegt een van de ingenieurs in The Guardian. "Alsof dat iets gaat helpen. Als de dam kapot gaat, ontstaat er een vloedgolf van twintig meter hoog. Die is binnen vier uur in Mosul."

Niemand weet wanneer de dam het zal begeven.

Een Iraakse ingenieur

Het is de bedoeling dat een Italiaans bedrijf de dam op korte termijn gaat repareren. In december stuurde Italië alvast 450 militairen naar Mosul die de arbeiders gaan beschermen. Alleen is het contract tussen het bedrijf en de Iraakse regering nog altijd niet getekend.

Ondertussen wordt het materiaal waarmee de dam is gebouwd steeds poreuzer. Volgens de ingenieurs worden de gaten aan de onderkant van het bouwwerk groter naarmate de tijd vordert. "Niemand weet wanneer de constructie het zal begeven. Dat kan over een jaar zijn. Maar het zou ook morgen kunnen gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl