VVSB
NOS Nieuws

VVSB: paars-gele tompoezen en internationale pers

"Het gekste wat ik heb gezien? Ach er gebeuren zoveel gekke dingen", zegt VVSB-voorzitter Arjan Broekhof. Toch neemt hij de moeite om aan een opsomming te beginnen, want in de aanloop naar de halve bekerfinale tegen FC Utrecht leeft zijn amateurclub een ouderwets authentiek voetbalsprookje. Met alle onwerkelijke randzaken die erbij horen en een dorp dat op zijn kop staat.

"Er komen zelfs mensen speciaal over uit Amerika voor deze wedstrijd", zegt Broekhof. "Er staan Spaanse camera's op ons gericht, La Gazetta Dello Sport is hier... we krijgen de vreemdste verzoeken en wensen. We proberen er zoveel mogelijk aan mee te doen, want dit is waarschijnlijk once in a lifetime. We proberen er met zijn allen en als club van te genieten."

He jongens! Bij die fakkels eerst het onderste doppie eraf en dan over de bovenkant strijken! Ja oké duidelijk? Oké doei.

Supporter VVSB

Gisteravond trainde VVSB voor de laatste maal voordat het aantreedt tegen de grote jongens van FC Utrecht. Het was een andere training dan de spelers gewend zijn. Langs de lijn juichen kleine jongetjes al zingend hun idolen toe. Onder luid tromgeroffel worden metersgrote spandoeken opgehangen.

Een enthousiaste meute, getooid in het paars-geel en bewapend met vuurwerk en rookbommen, zorgt voor een echte voetbalsfeer zoals je die in de stadions tegenkomt.

VVSB en de weg naar de halve finale

"Maar anders dan bij profclubs loop je hier zo overal doorheen", zegt verslaggever Roel Pauw, die aanwezig was bij de laatste training. "Dat is het grappige van zo'n amateurclub, je banjert zo de kleedkamer in en komt trainer Wilfred van Leeuwen tegen."

Die geeft ontspannen antwoord op de vraag of ze er klaar voor zijn. "Een beetje de spiertjes op spanning zetten voor morgen en dan eh... ja, prima."

Verdedigende middenvelder Bas Ruigrok, in het dagelijks leven bollenkweker, ziet met grote ogen wat er aan de zijlijn gebeurt. De camera ziet Ruigrok, maar Ruigrok ziet de camera niet. Hij heeft alleen maar oog voor de vele fans langs de kant. Hij lijkt niet helemaal te kunnen bevatten dat hij een van de helden is. Als hij dan verschrikt plotseling toch oogcontact heeft met de camera, kan hij maar één woord uitbrengen. "Mooi!"

Ook buiten het veld leeft de wedstrijd enorm. Het hele dorp praat over bijna niets anders meer. De paars-gele tompoezen bij de bakker en tulpen bij de bloemist geven aan dat de halve finale tot in de diepste krochten van Noordwijkerhout is doorgedrongen. En trots dat ze zijn op hun VVSB; Noordwijkerhout staat als nooit tevoren op de kaart.

Volgens rassupporter Piet Broekhof, al 65 jaar verbonden aan de club, is het net een film. Als hij terugdenkt aan de 3-2 overwinning in de kwartfinale tegen FC Den Bosch, moet hij zijn emoties inhouden. "Ik zou bijna weer gaan huilen", zegt hij. Kroegbaas Pieter van der Geest doet nog een schepje bovenop het sentiment. Hij schreef het bekernummer VVSB ga met de bavo mee, dat vanavond uit duizenden kelen zal klinken.

De toegestroomde internationale pers illustreert verder hoe bijzonder dit voetbalsprookje is. "Dit gebeurt in geen enkel ander land", zegt voorzitter Broekhof, die zelf handelaar is in verpakkingsmateriaal voor bloemen en planten. "In Spanje spelen ze bijvoorbeeld altijd uit én thuis, dus is het bijna onmogelijk voor een amateurclub om te stunten, want je hebt altijd nog een tweede wedstrijd waar die profclubs het recht kunnen zetten. Dus iedereen ziet hier een mooi verhaal in."

Broekhof maakt zich geen illusies over de kansen van zijn VVSB vanavond, want die zijn bijzonder klein. Maar hij durft wel te dromen van een finale tegen Feyenoord of AZ, de andere halve finalisten. "Als ik dan mag kiezen? Tegen Feyenoord in De Kuip, dat zou ultiem zijn. En dan mogen wij de helft van De Kuip vullen. We krijgen dan 17.500 kaarten toegewezen, dus dat gaat wel lukken."

Ook trainer Van Leeuwen schat de kansen niet hoog in, maar neemt de wedstrijd uiterst serieus. "We gaan naar Utrecht voor een goed resultaat." Als dat VVSB lukt, zal Van Leeuwen wel afscheid moeten nemen van zijn haardos, want volgens een weddenschap gaat bij winst zijn kop kaal.

Wat de uitslag ook wordt, Noordwijkerhout viert vanavond feest. "Net als tegen Den Bosch is de kantine weer open", zegt voorzitter Broekhof. "Daar volgen mensen de wedstrijd ook. En we hebben extra tenten opgezet. Of we nou winnen of verliezen, we gaan sowieso terug naar Noordwijkerhout. Daar staat de kantine vanavond weer bommetje, bommetje vol."

Net als stadion de Galgenwaard in Utrecht, want die is stijf, stijf uitverkocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl