Donald Trump gaat op de foto met zijn aanhangers op een verkiezingsbijeenkomst in Georgia
NOS Nieuws

Ze houden van hem. Hoe kreeg Donald Trump dat voor elkaar?

"Iedereen houdt van mij", zei Donald Trump na de bekendmaking van zijn kandidatuur afgelopen zomer. Weinigen in de VS noch daarbuiten namen dat voetstoots aan.

Sterker, zijn campagne voor president van de VS werd weggezet als een goedkope publiciteitsstunt van een verwaande tv-miljardair. Kansloos, die Trump, was de tendens in de gevestigde media. De speech die Trump gaf waarin hij zichzelf naar voren schoof als ultieme leider, leidde vooral tot hilariteit.

Beledigingen

Nog voor de uitslag van de eerste voorverkiezingen bleek dat de miljardair uit New York alle wetten van de politieke zwaartekracht tartte. Trump had in het najaar de ene na de andere ogenschijnlijk controversiële uitspraak gedaan, die elke andere 'gewone' kandidaat had doen sneuvelen.

Zo vond hij zijn vooraanstaande partijgenoot John McCain, die vijf jaar lang krijgsgevangen was in Vietnam, geen oorlogsheld. "Ik heb liever mensen die niet gevangengenomen zijn", zei hij. Toen hij daarop kritiek kreeg van een andere presidentskandidaat, maakte hij en plein public diens telefoonnummer bekend.

Zelfs de opmerking na een tv-debat dat er bij een presentatrice van de conservatieve tv-zender Fox News "bloed kwam uit haar ogen en bloed uit haar weet-ik-veel-waar", schaadde zijn reputatie niet.

Hij veroorzaakte bijna een diplomatieke rel door het Mexicaanse volk weg te zetten als criminele drugshandelaren en verkrachters die hij achter een ondoordringbare grensmuur zou stoppen.

Het leidde zelfs tot een vermaning van de paus. "Iemand die het alleen maar heeft over het bouwen van muren, in plaats van het bouwen van bruggen, is geen christen", zei Franciscus bij een recent bezoek aan Mexico.

Trumps verweer is steeds hetzelfde: ik ben erg slim en ik heb geen tijd voor politieke correctheid. "We moeten aan de slag in dit land. Dat zal nooit lukken als we politiek correct blijven", zegt hij.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Zijn uitspraken vallen goed bij de groep blanke, doorgaans lageropgeleide kiezers uit de arbeidersklasse, schreef correspondent Arjen van der Horst eerder. "Zij hebben een diep wantrouwen tegen de politieke klasse in Washington en voelen zich totaal in de steek gelaten. Ze hebben niet meegeprofiteerd van de economische groei van de afgelopen jaren en voelen zich rechts en links gepasseerd door succesvolle nieuwkomers uit Latijns-Amerika en Azië."

Het is een verklaring voor het eclatante succes van Trump, wiens mondiale tv-bekendheid en bijkomende media-aandacht hem ook geen windeieren hebben gelegd. Hij heeft nu 285 gedelegeerden verzameld van de 1237 die nodig zijn om de partijnominatie binnen te halen. Op de tweede plaats staat Ted Cruz, met 160 gedelegeerden.

Alles of niets

Uit die cijfers blijkt dat de strijd bij lange na nog niet is gestreden. Zijn tegenstrevers hopen het in elk geval vol te houden tot 15 maart, wanneer ze een grote klapper kunnen maken. Dankzij het winner-takes-all-principe bij onder meer de voorverkiezingen in Florida, Illinois en Ohio zijn 295 afgevaardigden te verdienen.

De vraag blijft of Cruz, Marco Rubio (Senator Florida) en John Kasich (gouverneur Ohio), gezien de peilingen, nog op een wonder mogen rekenen.

Het succes van Donald Trump verklaard

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl