NOS NieuwsAangepast

Zeven jaar en tbs geëist voor gruwelijke mishandeling kinderen

Het OM eist zes jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de stiefmoeder van twee kinderen en zeven jaar cel tegen hun vader. Het stel uit Roelofarendsveen wordt vervolgd voor een poging tot doodslag op de 13-jarige dochter van de man en voor zware mishandeling van het meisje en haar broer.

De verdachten hebben de kinderen volgens de officier van justitie jarenlang verwaarloosd, mishandeld, getreiterd en vernederd. De zaak kwam aan het rollen toen hun dochter in februari vorig jaar thuis in Roelofarendsveen zwaar onderkoeld werd gevonden.

Het kind lag in de vrieskou op een natte matras en was daardoor onwel geworden. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat het 13-jarige meisje een temperatuur had van 23,6 graden.

De stiefmoeder belde 112 waarop een ambulance het meisje naar het ziekenhuis in Leiden bracht. Later bleek dat de zoon, die enkele jaren ouder is, ook ernstig werd mishandeld. Zijn mond werd dichtgeplakt met tape en hij werd regelmatig vernederd.

De vader en stiefmoeder werden begin vorig jaar in verband met de mishandelingen aangehouden.

Hulp schoot tekort

De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg deden onderzoek en concludeerden dat de hulp aan de kinderen ernstig tekort schoot. Er waren al een tijd signalen van mishandeling, maar daar werd niets mee gedaan.

De 45-jarige vader en de 34-jarige stiefmoeder zijn vorig jaar in het Pieter Baan Centrum geobserveerd. Her resultaat van dat onderzoek is nog niet bekendgemaakt.

De advocaten van het stel hebben de rechter gevraagd om vrijlating. Volgens de raadsmannen hebben de verdachten niet geprobeerd om de tiener te doden.

De kinderen maken het weer goed. De dochter werd na behandeling in het ziekenhuis in een pleeggezin geplaatst. Waar de zoon is terechtgekomen, is niet bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl