Vluchtelingen bij de Macedonisch-Griekse grens
NOS NieuwsAangepast

Brussel geeft 700 miljoen extra voor humanitaire hulp vluchtelingen

EU-commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing, Christos Stylianides, wil 700 miljoen euro extra vrijmaken voor humanitaire hulp voor vluchtelingen binnen de EU. Als het Europees Parlement en de Europese Raad daarmee instemmen, komt er dit jaar al 300 miljoen euro beschikbaar, de rest volgt in 2017 en 2018.

Het overgrote deel van deze bedragen zal naar Griekenland gaan. Dit jaar maakten al 120.000 vluchtelingen de oversteek van Turkije naar Griekenland. Ze willen doorreizen naar Noord- en West-Europa, maar lopen vast bij de grens met Macedonië, dat hen niet wil doorlaten.

Dat de Europese Commissie met extra maatregelen zou komen, werd gisteren al bekend.

"Oudere mensen slapen buiten, waar het nat is."

Nederland stuurt medische voorzieningen naar Griekenland voor de vluchtelingen in dat land. De ministers Koenders en Ploumen gaan in op een verzoek van de Grieken. Nederland stuurde ook eerder al hulpgoederen.

De nieuwe hulp bestaat onder meer uit negen mobiele hulpposten van elk twee voertuigen met een generator, een tent en medische voorzieningen. Daarnaast krijgen de Grieken slaapzakken, dekens en lakens. De goederen zullen zo snel mogelijk naar Griekenland gaan en worden ingezet op plaatsen waar vluchtelingen zijn gestrand.

De ministers Koenders en Ploumen benadrukken dat de nood hoog is. Volgens hen is de Nederlandse hulp een bewijs dat de Grieken in de vluchtelingencrisis niet alleen staan. De ministers willen dat er een Europees humanitair hulpprogramma voor Griekenland komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl