NOS Nieuws

Facebook-baas in Brazilië opgepakt

De Braziliaanse politie heeft de tweede man van de Zuid-Amerikaanse tak van Facebook opgepakt. Onderdirecteur Diego Dzodan zit vast en wordt verhoord omdat het internetbedrijf weigert de politie inzage te geven in WhatsApp-berichten van een verdachte drugshandelaar. Facebook is eigenaar van WhatsApp.

De autoriteiten in Brazilië blokkeerden de toegang tot WhatsApp in december al een paar dagen omdat de berichtendienst geen medewerking wilde verlenen aan het politieonderzoek in de zaak.

Dat leidde in Brazilië, waar sociale media intensief worden gebruikt, tot veel verontwaardiging. Naar schatting 93 procent van alle Braziliaanse internetgebruikers gebruikt WhatsApp.

De blokkade in december had te maken met een slepende zaak. Vorig jaar zomer had een rechter in São Paulo vertegenwoordigers van Facebook opgeroepen om uitleg te komen geven, maar toen kwam niemand opdagen. Voor begin augustus werd een nieuw gerechtelijk bevel uitgevaardigd, maar ook toen liet Facebook verstek gaan.

Zaak-Apple

In de Verenigde Staten speelt een vergelijkbare zaak. Daar eist de FBI dat Apple het mogelijk maakt om informatie van de smartphone van de dader van de aanslagen in San Bernardino te ontsleutelen. Apple weigert dat en krijgt in de zaak steun van bedrijven als Google, Twitter en Facebook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl