NOS Nieuws

'Meer ziekenhuizen stuurden patiëntendossiers naar gevangenis'

Veel meer ziekenhuizen hebben dossiers van patiënten laten bewerken door gevangenen in België dan de drie die eerder bekend waren. Het waren er tot eind 2014 zeker zeven en mogelijk veertien, meldt het programma Meldpunt van Omroep Max vanavond.

De gedetineerden moesten nietjes, paperclips, tabbladen en foto's weghalen, zodat de gegevens konden worden ingescand. In de uitzending zeggen gevangenen dat ze onder meer foto's van verkrachte kinderen en van vrouwenborsten onder ogen hebben gehad. Als het bewerken te veel moeite kostte, werden de medische gegevens uit de zaal gesmokkeld en weggegooid, zegt een ex-gevangene.

Het bewerken van patiëntendossiers in de gevangenis van Leuven werd georganiseerd door het bedrijf iGuana. Dat zegt in een reactie dat de gevangenen onder strikt toezicht werkten en dat ze dossiers niet konden inkijken, "nog los van het feit dat daar wegens het vereiste werktempo geen gelegenheid toe was".

Op straat

Het bedrijf iGuana kwam in januari ook in opspraak. Toen kwamen door een menselijke fout de gegevens van duizenden patiënten van twee Nederlandse ziekenhuizen en een Belgisch ziekenhuis op straat te liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl