Rotterdam gaat duizenden goedkope huurwoningen slopen
Rotterdam gaat de komende jaren op grote schaal huizen slopen. Het college wil het aantal goedkope huurwoningen met 20.000 verminderen. Voor een deel gebeurt dat door woningen samen te voegen en hogere huren mogelijk te maken. Maar 12.000 goedkope huurwoningen vallen onder de slopershamer.
Volgens wethouder Ronald Schneider (Leefbaar) heeft Rotterdam een veel te groot aanbod aan goedkope huurwoningen. Een aantal wijken, vooral in Rotterdam-Zuid, heeft daardoor een eenzijdige samenstelling van woningen.
Rotterdammers behouden
Rotterdammers kunnen in deze wijken nu vaak niet doorgroeien naar duurdere huizen, met als gevolg dat ze vertrekken naar omliggende gemeenten als Barendrecht en Capelle aan den IJssel. Daardoor hebben Rotterdamse wijken een eenzijdige bevolkingssamenstelling.
De gemeente wil 36.000 huizen bouwen in de middenklasse en de hogere prijsklasse. Schneider denkt dat hij daarmee de Rotterdammers voor de stad kan behouden. "De wijken moeten in balans komen, dat is voor iedereen beter. Zowel voor mensen met een laag als die met een hoog inkomen."
Miljard euro
De operatie gaat zeker 15 tot 20 jaar duren. Het opkopen en slopen van goedkope huurwoningen en de bouw van nieuwbouwwoningen kost 50 miljoen euro per jaar. In totaal gaat het om een miljard euro, becijfert Schneider. De gemeente zal een deel voor haar rekening nemen. Voor volgend jaar heeft het college 10 miljoen euro gereserveerd.
De rest zal van woningcorporaties en het rijk moeten komen. De gemeente is met deze partijen al in gesprek, zegt de wethouder. De corporaties toonden zich eerder kritisch over de plannen voor de sloop van goedkope huurwoningen. "Maar zij zien ook de problematiek en hun grondhouding is positief", zegt Schneider.
Ook politieke partijen in de gemeenteraad en huurdersverenigingen hebben kritiek op de sloopplannen van Schneider. De woonvisie wordt waarschijnlijk dan ook de inzet van een lokaal referendum. De laatste keer dat er in Rotterdam een lokaal referendum werd gehouden, was in 1995.