Demonstrant protesteert tegen spionage door de NSA
NOS Nieuws

Eurocommissaris: nog steeds kloof over privacy tussen EU en VS

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

Op het gebied van privacy is er nog steeds een verschil tussen Europa en de Verenigde Staten, maar de Europese Commissie heeft gedaan wat ze kon. Dat zegt eurocommissaris Věra Jourová van Justitie tegen de NOS.

In oktober bepaalde het Europese Hof van Justitie dat de juridische basis waarop bedrijven als Apple, Facebook en Google gegevens van Europeanen opslaan in de VS, onvoldoende bescherming bood. Dat was onder meer vanwege spionage door de Amerikaanse dienst NSA.

Kritiek

De afgelopen maanden werkten de Europese Commissie en de Amerikaanse regering aan een oplossing. De details daarvan kwamen gisteren naar buiten, en er klonk meteen kritiek.

Volgens critici is de privacy van Europeanen in de Verenigde Staten nog steeds onvoldoende beschermd. Zo zou de Amerikaanse geheime dienst nog altijd te makkelijk toegang hebben tot gegevens van Europeanen.

Eurocommissaris Jourová is het daar niet mee eens. "We hebben van de Amerikanen op papier garanties gekregen dat dat alleen in een bepaald aantal concrete gevallen gebeurt", zegt Jourová. Bovendien moet een rechter zich nog erover buigen voordat de geheime dienst bij data kan, benadrukt ze.

Wij kunnen niet zorgen voor nieuwe wetgeving in de Verenigde Staten.

Eurocommissaris Věra Jourová van Justitie

Volgens critici zijn die 'garanties op papier' niet genoeg, omdat de Verenigde Staten geen wetten hebben ingevoerd om de privacy van Europeanen beter te beschermen. "Tijdens onze gesprekken met de Amerikanen hebben we aangegeven dat er nog steeds een kloof is tussen de EU en de Verenigde Staten op het gebied van privacy", erkent Jourová.

Maar volgens haar heeft de Europese Commissie het maximale gedaan. "Wij kunnen niet zorgen voor nieuwe wetgeving in de Verenigde Staten", zegt ze. "We dringen nog steeds aan op nieuwe wetgeving, maar onze mogelijkheden zijn beperkt."

Tevreden

Jourová is tevreden met het Privacy Shield, zoals de Europese Commissie het beschermingsmechanisme voor privacy van Europeanen heeft gedoopt. "Ik ben ervan overtuigd dat het een goed mechanisme is dat de persoonsgegevens goed beschermt", aldus Jourová.

Volgens critici zal ook het Privacy Shield door de rechter onderuit worden gehaald, maar Jourová heeft er alle vertrouwen in dat dat niet gebeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl