Tegenstrijdige berichten over 'executie' Nederlandse IS-jihadisten
Een etmaal nadat het bericht naar buiten was gekomen dat er in Syrië acht Nederlandse IS-strijders door hun eigen terreurgroep zijn geëxecuteerd, zijn er nog veel vragen. De bron was protestorganisatie Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS). Een tweede bron die het verhaal van RBSS bevestigt, heeft zich nog niet gemeld. Wel kwam er vandaag een ontkenning, van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR). Wie heeft er gelijk?
Correspondent Sander van Hoorn zegt vanuit de Libanese hoofdstad Beiroet dat beide organisaties bekendstaan als betrouwbaar. "Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten wordt vanuit Engeland gerund door één man, maar heeft een uitgebreid netwerk van informanten door heel Syrië en weet vaak met berichten te komen die later waar blijken te zijn."
236 activisten
De NOS sprak vandaag nog met de man achter het SOHR: Rami Abdul Rahman. Hij erkende dat hij alleen opereert maar benadrukte dat hij structureel contact heeft met 236 activisten in Syrië en de regio. Het SOHR is een bekende organisatie die veelvuldig wordt geciteerd in internationale media en door mensenrechten- en hulporganisaties.
De andere organisatie, RBSS, wordt gevormd door activisten uit Raqqa zelf. "De organisatie wil de misstanden die IS pleegt tegen de bevolking aan het licht brengen en heeft dus een agenda om IS in een kwaad daglicht te stellen", zegt Van Hoorn. "Aan de andere kant, dat Syrische Observatorium baseert zich weer op bronnen binnen IS en die kunnen een agenda hebben om het bericht te ontzenuwen omdat het slechte reclame is. Aan het eind van de dag moet je vaststellen dat we het niet weten."
Echt zeker weten we het pas als bijvoorbeeld die gevangenen worden vrijgelaten en ze erover gaan twitteren. Of als de familie van die acht die om het leven zijn gebracht ermee naar buiten komen.
Het probleem is dat journalisten niet of nauwelijks meer in het gebied kunnen komen omdat het er te gevaarlijk is. Zeker na de onthoofding van de journalisten James Foley en Steven Sotloff, in de zomer van 2014, komen er nauwelijks nog journalisten in IS-gebied. Berichten zijn daarmee lastig te verifiëren, zegt Van Hoorn.
De Nederlanders zouden al enige weken geleden in conflict zijn gekomen met de leiding; vrijdag zouden de acht zijn geëxecuteerd. RBSS zegt de tijd te hebben genomen om de berichten te controleren. "Dat vergroot de betrouwbaarheid van dit bericht, maar echt zeker weten we het pas als bijvoorbeeld die andere gevangenen worden vrijgelaten en ze erover gaan twitteren. Of als de familie van die acht die om het leven zijn gebracht ermee naar buiten komt. Tot die tijd weten we het alleen uit die weliswaar betrouwbare maar ene bron."
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, liet eerder weten op de hoogte te zijn van de berichten. Hij zegt die niet te kunnen bevestigen.