Museum Voorlinden
NOS NieuwsAangepast

Waar ruilt Wim Pijbes het Rijksmuseum voor in?

De directeur van een van de mooiste musea ter wereld (zegt hij zelf) geeft die plek natuurlijk niet zomaar op. Toch heeft Wim Pijbes besloten het Rijksmuseum te verlaten voor het nog te openen Museum Voorlinden in Wassenaar. Dat roept de vraag op: waar ruilt Pijbes het Rijksmuseum precies voor in?

Museum Voorlinden wordt de verzamelplaats voor de kunstcollectie van de particuliere verzamelaar Joop van Caldenborgh, eigenaar van het Rotterdamse chemiebedrijf Caldic. Al meer dan veertig jaar verzamelt hij moderne en hedendaagse kunst. Zijn verzameling werd daarom vroeger ook wel de Caldic Collectie genoemd.

Een deel van die verzameling was al eerder te zien bij exposities in de Rotterdamse Kunsthal, met werken van bijvoorbeeld de gevierde kunstenaars Damien Hirst en Bridget Riley. Nu krijgt de collectie een geheel eigen plek. Die eigen plek zou eerder misschien ook in Rotterdam komen te liggen, maar dat ging niet door. Er is gekozen voor de natuur.

Landgoed Voorlinden

Dat is direct het eerste wat opvalt: de omgeving. Het contrast met de oude werkplek van Pijbes kan haast niet groter. Hij zal voortaan heel anders uit zijn raam kijken. Waar het Rijksmuseum midden in de stad staat, wordt Museum Voorlinden omringd door een en al natuur op het gelijknamige landgoed van 40 hectare bij de Wassenaarse duinen. Voortaan geen trams, auto's en beton, maar bomen, waterpartijen en een uitgestrekte weide.

Van Caldenborgh koopt het landgoed in 2011. In 2013 krijgt hij toestemming van de gemeente om zijn museum te bouwen, zodat hij zijn collectie met het publiek kan delen. Een trend in de kunstwereld die past bij de afgelopen jaren.

Tot aan de jaren 90 was overheidssubsidiëring voor kunst de norm. Tegenwoordig slinken de budgetten van musea, terwijl de prijzen op de kunstmarkt stijgen. Dat betekent dat particuliere verzamelaars er beter in slagen kunstwerken aan te kopen. De grote collectie van Van Caldenborgh is daar een voorbeeld van.

Ook dat zal voor Pijbes een heel andere beleving zijn. Waar het Rijksmuseum eigendom is van de Staat, is Museum Voorlinden volledig particulier gefinancierd.

Ik zie enorm uit om de combinatie van moderne en hedendaagse kunst in een splinternieuw museum gelegen in een fantastisch natuurgebied te mogen lanceren.

Wim Pijbes

Er is ook een grote overeenkomst. Beide musea bieden een enorme diversiteit in het kunstaanbod. De verzameling in Voorlinden telt enkele duizenden objecten uit verschillende periodes en stijlen, variërend van schilderkunst, fotografie en beeldhouwkunst tot installaties, videokunst en boeken.

Wim Pijbes hoeft zich dus niet te vervelen in Voorlinden. "Ik zie enorm uit om de combinatie van moderne en hedendaagse kunst in een splinternieuw museum gelegen in een fantastisch natuurgebied samen met een enthousiast team te mogen lanceren", ​zegt hij.

Pijbes begint in juli van dit jaar aan zijn nieuwe functie. Het museum opent in september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl