George Pell verlaat na de verhoren het hotel in Rome
NOS Nieuws

Australische kardinaal: ik wist niks over seksueel misbruik

De financiële man van Vaticaanstad heeft ontkend dat hij afwist van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Australië. Vanuit een hotelkamer in Rome beantwoordde de Australische kardinaal George Pell via een videoverbinding vragen van een onderzoekscommissie in Canberra.

De commissie onderzoekt het seksueel misbruik binnen de kerk en voelde Pell, de hoogste katholieke geestelijke van Australië, aan de tand over priester Gerald Ridsdale. Die werd in Australië veroordeeld voor tientallen gevallen van kindermisbruik in de jaren 70 en 80.

'Niet interessant'

Pell en Ridsdale kenden elkaar al lang, vertelde correspondent Robert Portier in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze deelden een huis toen de kardinaal nog een priester in opleiding was en toen Pell later opklom in de hiërarchie kreeg hij opnieuw met Ridsdale te maken. Bijvoorbeeld om te besluiten of hij moest worden overgeplaatst."

"Ik weet niet of iedereen van het seksueel misbruik van Ridsdale afwist", zei Pell tegen de commissie. "Ik weet wel dat sommigen ervan afwisten, maar dat het algemeen bekend was, kan ik niet zeggen. Het is een triest verhaal, maar het was niet interessant voor mij."

'Een triest verhaal, maar niet interessant voor mij'

Die reactie zorgde voor commotie in de zaal. "Er waren duidelijk kreten van ontzetting te horen van familieleden van slachtoffers", zei Portier.

Volgens slachtoffers van Ridsdale werd hem keer op keer de hand boven het hoofd gehouden, vertelde Portier. "De kerk stuurde hem na klachten steeds naar een volgende plek waar hij zich opnieuw vergreep aan kinderen."

Pell, die lange tijd probeerde de verhoren tegen te gaan, gaf vooral het functioneren van de kerk de schuld. Portier: "In zijn ogen heeft die niet goed gereageerd op de klachten over kindermisbruik. Aan het begin van de verhoren zei Pell: 'Ik ben hier niet om goed te praten wat niet te verdedigen valt'."

Vertrouwen

In Vaticaanstad bekleedt Pell de functie van kardinaal-prefect voor het secretariaat voor de Economie. "Zeg maar de minister van Financiën van Vaticaanstad", legde Portier uit. "Pell sprak gisteren nog met de paus. Volgens eigen zeggen krijgt hij het volste vertrouwen van paus Franciscus."

Dat geldt niet voor de slachtoffers van Ridsdale die bij het hotel in Rome de openbare verhoren volgden. "Het is niet voor te stellen dat zo'n intelligente man niet op de hoogte was van wat er om hem heen gaande was", zei een slachtoffer. "We moeten nu wachten op het werk van de commissie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl