'Executie Nederlandse IS-jihadisten is vals gerucht'
Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) spreekt tegen dat er acht Nederlandse IS-jihadisten zijn geëxecuteerd. Ook klopt het volgens de organisatie niet dat er 75 Nederlanders zijn gearresteerd, zoals gisteren is gemeld door de organisatie Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS). Het SOHR zegt dat in een telefonische toelichting aan de NOS na een verklaring te hebben geplaatst op zijn website.
Abu Mohammed van RBSS, die om een reactie is gevraagd door de NOS, blijft erbij dat de Nederlanders zijn geëxecuteerd en dat een grote groep nu gevangen zit. Mohammed benadrukt dat alle berichten van zijn organisatie worden gecheckt en nog eens gecheckt. In het telefoongesprek zei hij dat hij er voor "een miljoen procent" van overtuigd is dat het bericht over de executies juist is.
Over de Nederlanders in Raqqa zei hij nog dat sommigen alleen de Nederlandse nationaliteit hebben. Gisteren werd vermeld dat de meesten van Marokkaanse afkomst zijn. Abu Mohammed is overigens een schuilnaam.
Het SOHR schrijft in de verklaring op zijn website dat het gaat om "valse geruchten". IS zou niemand hebben geëxecuteerd. Het SOHR, dat sympathiseert met de Syrische oppositie, baseert zich naar eigen zeggen op elf "betrouwbare bronnen" binnen de terreurgroep en inwoners van de regio.
In de regio van Raqqa zijn volgens het SOHR niet zoveel Nederlanders actief. Tegen de NOS zegt de man achter het SOHR, Rami Abdul Rahman, dat er in de provincie Raqqa hooguit zes IS-strijders zitten met de Nederlandse nationaliteit. In heel Syrië zouden het er vijftig tot zestig zijn.
Abdul Rahman vluchtte rond 2000 uit Syrië. Hij is de oprichter van het SOHR en woont in Coventry, in Engeland. Van daaruit opereert hij feitelijk alleen, waarbij hij zich baseert op een uitgebreid netwerk in Syrië. Hij heeft naar eigen zeggen structureel contact met 236 activisten. Het SOHR wordt veelvuldig aangehaald in internationale media, door hulporganisaties en de VN.
Abdul Rahman bestrijdt ook dat de Nederlanders, zoals RBSS zegt, een aparte groep vormden. "Na problemen met Oezbeken en Tunesiërs heeft IS verboden dat strijders van één nationaliteit bij elkaar zitten."
De Nederlanders in Syrië bevinden zich volgens Abdul Rahman in de buitenwijken van Aleppo, Hassaka, Homs, Palmyra en in de provincie Deir al-Zor.
Opstand na marteldood
Vooralsnog is RBSS de enige bron die melding maakt van de executie binnen IS van de acht Nederlandse jihadisten. Ze zouden samen met tientallen andere Nederlanders in opstand zijn gekomen na de arrestatie van drie Nederlanders. Een van hen zou hebben willen vluchten en ook zou hij mede-strijders hebben opgehitst om ook weg te gaan. De man zou zijn doodgemarteld, waarna tientallen Nederlanders in Raqqa verhaal gingen halen bij de gevangenis. Daar zou het tot een vuurgevecht zijn gekomen met bewakers, waarna de Nederlanders zijn opgepakt. Acht van hen zijn volgens RBSS dus geëxecuteerd.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof, kan het bericht niet bevestigen. Volgens Schoof zou het wel passen binnen het "totalitaire regime van IS". Volgens de AIVD zijn er in totaal 230 Nederlandse Syriëgangers. Veertig van hen zijn teruggekeerd, en ongeveer eenzelfde aantal is gesneuveld.
Marokkaanse Nederlanders
RBSS zegt dat het gaat om veel Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) laat aan de NOS weten nog geen verontruste ouders aan de lijn te hebben gehad. Het SMN heeft sinds ruim een jaar een telefonische hulplijn waar ouders van jongeren die zijn afgereisd naar Syrië terechtkunnen voor ondersteuning. Ook organiseert de organisatie geregeld bijeenkomsten voor bezorgde ouders van geradicaliseerde jongeren.