Felipe Gutierrez, Kamohelo Mokotjo, Hakim Ziyech en Jerson Cabral na afloop van de wedstrijd tegen Cambuur
NOS Voetbal

Wat staat FC Twente vandaag te wachten?

FC Twente zal vanavond volop in de schijnwerpers staan als Ben Knüppe de bevindingen van zijn onderzoek presenteert. De gevolgen voor de club uit Enschede kunnen enorm zijn. Het rapport is bepalend voor eventuele straffen van de KNVB en ook voor een garantstelling van 32 miljoen euro van de gemeente Enschede.

De feiten op een rij, middels vijf vragen.

Waarom komt dat rapport er?

In december vorig jaar kreeg FC Twente straf van de licentiecommissie van de KNVB omdat het onjuiste informatie had gegeven over de zogeheten Doyen-constructie. De inmenging van de investeringsmaatschappij rond transfers was niet correct. Twente mag voor straf drie jaar geen Europees voetbal spelen. Ook is de licentie onder voorwaarde ingetrokken.

De licentiecommissie bepaalde dat er een onafhankelijk onderzoek moest komen naar de structuur en organisatie van de club. Twente moet de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport uitvoeren als het zijn licentie definitief terug wil. Ben Knüppe (o.a. curator bij het faillissement van de DSB-bank) werd daarvoor aangesteld en hij presenteert vanavond zijn bevindingen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Aangezien de licentiecommissie en de gemeente Enschede de opdrachtgevers zijn, zal het rapport eerst aan de KNVB en de gemeente worden aangeboden. Als de licentiecommissie akkoord gaat met de bevindingen en aanbevelingen van Knüppe, dan zal de club worden ingelicht.

Twente heeft al laten weten dat het de aanbevelingen zal uitvoeren, een andere keus heeft de club trouwens ook niet.

Wat kunnen we verwachten van het rapport?

Knüppe heeft vooral de organisatie en structuur doorgelicht. Was de macht van de toenmalige bestuursleden Joop Munsterman en Aldo van der Laan veel te groot? Wat is de rol van de raad van commissarissen geweest? Was er wel voldoende controle? Op dat soort vragen komt een antwoord.

Het rapport van onderzoeker Ben Knüppe bepaalt de toekomst van FC Twente

Wat kunnen de gevolgen voor Twente zijn?

Twente zit opgescheept met een schuld van tientallen miljoenen euro's. De gemeente wil een garantstelling afgeven voor 32 miljoen euro, die essentieel is voor het voortbestaan. Maar daarvoor is wel de voorwaarde gesteld dat Twente in bezit moet blijven van de licentie. Daarvoor moet het dus de aanbevelingen van Knüppe uitvoeren.

Ook de aanklager van de KNVB zal het rapport meenemen in zijn lopende onderzoek. Dat kan leiden tot maximaal drie punten aftrek. Die uitspraak volgt later.

Er kunnen ook persoonlijke klappen vallen. Hebben Munsterman en Van der Laan verwijtbare fouten gemaakt? Dan kan het duo een strafrechtelijk onderzoek verwachten. En in hoeverre is de huidige directeur Gerald van den Belt besmet? Kan hij aanblijven?

Komt er met het rapport een einde aan de ellende voor FC Twente?

Nee. Twente onderzoekt zelf ook nog alle transfers die het de afgelopen jaren heeft gedaan. Vooral rond de transfer van Dusan Tadic zijn veel schimmige betalingen geweest. Ook dat onderzoek kan nog gevolgen hebben. En daarnaast is er altijd nog die miljoenenschuld die de komende jaren als een molensteen om de nek van de club hangt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl