FBI-directeur Comey tijdens een hoorzitting over het ontgrendelen van een iPhone van een terrorist in Californië
NOS Nieuws

Rechter VS: Apple hoeft iPhone-data van drugsdealer niet te geven

Een rechter in New York heeft een verzoek van de Amerikaanse justitie om Apple te dwingen gegevens van een iPhone af te halen afgewezen. De uitspraak in een drugsdealerzaak staat los van de San Bernardino-zaak, maar is wel een flinke steun in de rug voor Apple.

In de zaak beroept de aanklager zich op een oude wet uit 1789 (de All Writs Act). Die geeft rechters de bevoegdheid om (binnen het kader van de wet) alle maatregelen te nemen die nodig zijn om de rechtsgang te bevorderen. Maar volgens de rechter is de All Writs Act in deze zaak niet van toepassing.

Loretta Lynch, de Amerikaanse minister van Justitie, heeft teleurgesteld gereageerd en zegt dat justitie binnenkort aan een hogere rechter in New York zal vragen zich opnieuw over deze zaak te buigen.

Oudere iPhone-software

Wat de twee zaken verder van elkaar onderscheidt, is dat de iPhone in de New Yorkse zaak draait op iOS 7. Dit is software uit 2013, waar Apple zonder moeite data van af kan halen, in tegenstelling tot de zaak in San Bernardino. Op de iPhone van terrorist Syed Farook draait namelijk iOS 9 en daar kan Apple naar eigen zeggen niet bijkomen.

Farook pleegde in december een aanslag in San Bernardino waarbij 14 mensen om het leven kwamen. Volgens de FBI staan er in de telefoon mogelijk gegevens van andere terroristen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl