NOS Nieuws

Ontwikkelaar kan via Facebook slaapritme vrienden volgen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Wie doet het niet als actieve smartphone-gebruiker? Vlak voor het slapengaan nog even de telefoon checken. De Deense softwareontwikkelaar Søren Louv-Jansen ontdekte dat dat ook voor een gedeelte van zijn vriendengroep op Facebook geldt en dat hij met informatie op hun account hun slaapritme kan volgen.

Hij gebruikte daarvoor Facebook Messenger, de berichtendienst van het platform. Die zat voorheen geïntegreerd in Facebook’s bekende app, maar leidt sinds 2014 een eigen leven. Het heeft een eigen app gekregen en een website: messenger.com.

Louv-Jansen zag dat messenger.com aangeeft wanneer iemand voor het laatste online is geweest. Hij besloot wat verder te zoeken en ontdekte dat Facebook dit bijhoudt door middel van twee gegevens: de identiteit van de gebruiker in de vorm van een uniek nummer en een reeks cijfers die de datum en tijd vertegenwoordigen.

Met die gegevens begon hij het slaapgedrag van zijn vrienden te visualiseren. Hij ontdekte dat van zo’n 30 procent van zijn Facebook-vrienden de twee stukjes informatie genoeg bleken om nauwkeurig te volgen wanneer ze hun ogen sloten en weer openden. Bij de rest werkte het iets minder nauwkeurig.

"Je hebt twee soorten informatie", zegt Louv-Jansen in gesprek met de NOS. "Dingen die je expliciet aan Facebook geeft door bijvoorbeeld een foto te geven, en informatie die je impliciet geeft. Bijvoorbeeld door in en uit te loggen."

Zichtbaar

"Ik wilde mijn vrienden laten zien wat voor mij en dus ook voor Facebook zichtbaar is. Ik bouwde daarvoor een klein programmaatje dat elke tien minuten checkt wie er online is. Zo ontdekte ik dat het op die manier heel makkelijk te volgen is wanneer iemand naar bed gaat. Daar heb ik mijn vrienden vervolgens mee geconfronteerd."

Hij is inmiddels door Facebook gevraagd om de code niet meer te gebruiken, omdat het tegen de bedrijfsregels ingaat. De softwareontwikkelaar benadrukt dat wat er ook gebeurt, deze informatie voor Facebook toegankelijk blijft en dat het bedrijf er dus geld aan kan verdienen.

Daarnaast blijft hij de programmacode beschikbaar stellen via codesite Github. Hij doet dat naar eigen zeggen om te bewijzen dat wat hij in zijn artikel op blogplatform Medium uitlegt ook echt kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl