Otto Warmbier geflankeerd door twee Noord-Koreaanse militairen tijdens de persconferentie in Pyongyang

Student VS opgepakt in N-Korea: ik smeek u om vergiffenis

"Ik stal een politieke leus om de werklust van het Noord-Koreaanse volk te beschadigen." Het zijn de woorden van de Amerikaanse student Otto Warmbier (21), die sinds vorige maand vastzit in Noord-Korea. Op een persconferentie in Pyongyang 'bekende' hij zijn misdaad.

De Amerikaanse tv-zender CNN ontving een video met de registratie van de persbijeenkomst in de Noord-Koreaanse hoofdstad. Op de beelden is te zien hoe Warmbier huilend zijn verhaal doet. "Dit is de grootste fout die ik ooit heb gemaakt."

Het is niet duidelijk of hij vrijwillig bekende. Volgens het regime wilde de student zelf graag een persconferentie geven.

'Ik smeek de regering en het Koreaanse volk om genade'

Tijdens een reis door het land zou Warmbier een een vlag met een politieke slogan hebben gestolen uit een hotel in de Noord-Koreaanse hoofdstad. Hij werd op 2 januari opgepakt en beschuldigd van een "vijandige daad". De student zou hebben gehandeld in opdracht van de Amerikaanse regering.

Op de persconferentie vertelde Warmbier dat een lid van een kerkgemeenschap hem een dure auto had beloofd in ruil voor een "trofee" uit Noord-Korea. Tijdens zijn bezoek aan het communistische land besloot de Amerikaan daarom propaganda van de muur te trekken.

Ik had me nooit door de Amerikaanse regering moeten laten verleiden om een diefstal te plegen in Noord-Korea.

Otto Warmbier, student

Hij zei dat zijn misstap zeer ernstig was en dat hij zijn daad had gepland. "Ik had me nooit door de Amerikaanse regering moeten laten verleiden om iets te stelen in Noord-Korea", liet Warmbier weten.

In het verleden hebben meerdere buitenlanders die gevangen zaten in Noord-Korea hun bekentenis ingetrokken. Zij zeiden dat ze onder druk waren gezet. De VS raadt Amerikanen sterk af om naar Noord-Korea te reizen, omdat zij gearresteerd kunnen worden om politieke redenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl