NOS Nieuws

Hoe je schip van 397 meter een sluis van 400 meter binnenloodst

Schip van 397 meter binnengeloodst in IJmuiden

In IJmuiden wordt vandaag een schip van 397 meter lang naar binnengeloodst via een sluis. Dat moet met chirurgische precisie: de Noordersluis is namelijk maar vierhonderd meter lang. Het wordt spannend, zegt de sluiswachter.

De Solitaire. Zo heet het enorme vaartuig dat vandaag de haven van IJmuiden binnenvaart. Het schip van rederij Allseas wordt gebruikt om olie- en gaspijpleidingen te leggen op de zeebodem. De Solitaire komt in de haven van Amsterdam te liggen voor onderhoud.

Een havenmedewerker ziet hoe de Solitaire IJmuiden binnenvaart

Nooit eerder haalde Havenbedrijf Amsterdam zo'n groot schip binnen. Toch denken de havenwerkers dat het wel goedkomt. Het schip zelf is namelijk 297 meter lang. Alleen de enorme kraan die aan de Solitaire hangt, kan voor problemen zorgen. Die heeft een lengte van 100 meter.

De Solitaire

"Dit is een enorm groot schip. Het vaartuig moet goed in het midden aan komen varen en aan de voorkant worden afgemeerd", vertelt de sluiswachter. "Dan zou het moeten passen."

Het is niet voor niets dat Rijkswaterstaat een grotere sluis bouwt in IJmuiden. De nieuwe sluis moet in 2019 de Noordersluis gaan vervangen. Die waterkering wordt 500 meter lang en biedt dus wat meer ruimte aan schepen als de Solitaire.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl