De tweeling Tibbe en Minne wordt vandaag 3 jaar.
NOS Nieuws

'Wat je ook doet, laat deze extra dag niet verloren gaan'

Schrikkeldag is een feestje voor de 11.000 mensen in Nederland die voor het eerst sinds 2012 jarig zijn. Voor sommigen van de jarigen is vandaag nog eens extra speciaal. Zo zijn er vier 100-jarigen die voor de 25ste keer hun verjaardag kunnen vieren.

Minne en Tibbe uit Bunnik kunnen hun verjaardag samen vieren. De schrikkeltweeling gaat de klassen langs met brownies. De twee zijn geboren in 2004 maar worden vandaag 3 jaar. Bijzonder, maar ze blijven nuchter onder alle aandacht.

Schrikkeldag zou voor iedereen een bijzondere dag moeten zijn, zegt de burgemeester Luc de Boeck van het Vlaamse Bornem. Hij vindt dat we van 29 februari een 'warme dag' moeten maken. "Laten we die dag besteden aan een goed doel. Dat we de fameuze uitvlucht van 'we hebben het te druk om elkaar te helpen' even opzij zetten en even iets doen dat buiten het normale werk valt."

Vlaams etentje

De Boeck denkt dan bijvoorbeeld aan helpen in een verzorgingshuis. "Of wat wij met ons college van burgemeester en schepenen waarschijnlijk gaan doen: even meewerken om straten en pleinen een extra schoonmaakbeurt te geven", vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Dat doet het college overigens niet per se vandaag. "Het hoeft niet allemaal op 29 februari. Gewoon op een dag die het beste uitkomt, daar is een heel jaar de tijd voor."

De burgemeester heeft ook een prijsvraag uitgeschreven voor het beste idee voor een sociale schrikkeldag-activiteit. De prijs: "Een lekker Vlaams etentje."

Ook in Nederland is er een schrikkeldag-initiatief. Componist Merlijn Twaalfhoven organiseert Sharing Day op diverse plekken in Amsterdam, waaronder de Stadsschouwburg.

Twaalfhoven organiseerde de afgelopen jaren muziekprojecten in Syrië en Jeruzalem en onlangs een gelegenheidskoor van oud-medewerkers van V&D. Vandaag heeft hij kunstenaars uitgenodigd samen na te denken over langetermijndoelen.

En hij roept iedereen op hetzelfde te doen. "Om ervoor te zorgen dat deze dag niet verloren gaat aan alledaagse dingen. Iedereen klaagt altijd dat er zo weinig tijd is. Nu heb je een extra dag. Ook ik ben overgeleverd aan kortetermijnplannen, zoals e-mail en dingen in je agenda. Wanneer neem je nou de tijd om na te gaan wat je echt wilt, wat je droom is. Laat in ieder geval deze dag niet verloren gaan", vertelde Twaalfhoven in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Tot nog toe hebben zich enkele tientallen deelnemers gemeld voor Sharing Day, niet de honderden waarop was gehoopt. Twaalfhoven: "Veel mensen zijn enthousiast maar er zijn slechts tientallen die zich hebben aangemeld, geen honderden. Het is een maandag en dan blijkt dat dat er toch ook wel heel erg diep inzit. Dat mensen maandag toch met hun normale werk beginnen."

Schrikkeldag heeft ook een financiële kant. Iedereen geeft één dag extra geld uit aan eten, gas, water en licht, maar we zijn ook allemaal een dag gratis verzekerd. Afgelopen week rekende het Nibud voor dat een gemiddeld gezin er op 29 februari gemiddeld 13 euro op achteruitgaat.

Volgens econoom Mathijs Bouman is dat onzin. "Natuurlijk kost schrikkeldag ons geld, maar niet meer dan iedere andere dag. We gaan echt niet een dag later dood omdat 2016 een dag extra telde. Dus over ons hele leven betalen we net zoveel aan eten, drinken, gas en licht. Schrikkeldag of niet. Leven kost geld, wat voor kalender je ook gebruikt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl