Medewerkers van PostNL in een sorteercentrum in Waddinxveen
NOS Nieuws

PostNL heeft een 'solide jaar' achter de rug

De jaaromzet in 2015 van post- en pakketbedrijf PostNL is met bijna 3,5 miljard euro gelijk aan die van 2014. De nettowinst komt uit op 149 miljoen euro. Dat is een stuk minder dan in het voorgaande jaar. Oorzaak zijn de kosten bij de verkoop van een groot deel van de Britse brievenpostdochter Whistl. Ook was er geen pensioenmeevaller zoals in 2014.

"2015 was opnieuw een solide jaar", zegt bestuursvoorzitter Herna Verhagen. De gewone brievenpost krimpt weliswaar steeds verder (min 11 procent), maar er zijn opnieuw meer pakjes bezorgd (plus 9 procent). Met 85 miljoen aan kostenbesparingen en duurdere postzegels houdt PostNL de inkomsten op peil.

E-commerce

PostNL zegt te profiteren van de groeiende e-commerce (internetwinkelen). In het Verenigd Koninkrijk werd de brievenpost afgebouwd, in Italië zal meer worden geïnvesteerd.

Het jaar werd getekend door onrust over de nieuwe cao voor postbezorgers en boze pakjesbezorgers. In december werd een nieuwe cao bereikt voor de postbezorgers.

PostNL bezorgt dagelijks in heel Nederland naar eigen zeggen 500.000 pakketten en 10 miljoen brieven. Het postbedrijf met 56.000 werknemers is, behalve in Nederland, ook actief in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl