Asielzoekers komen aan bij een opvanglocatie
NOS Nieuws

Vorig jaar dertig verdachte asielzoekers naar Nederland

Onder de vluchtelingen die vorig jaar naar Nederland zijn gekomen, bevinden zich zeker dertig verdachten van onder meer oorlogsmisdaden. Dat staat in een brief die staatssecretaris Dijkhoff vandaag aan de Tweede Kamer stuurt.

Een speciale groep binnen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) deed vorig jaar onderzoek naar 170 mensen wegens vermoedens van misdaden. In zo'n zestig gevallen ging het om Syriërs. Tegen tien van hen werd genoeg bewijs gevonden om ze als verdachte aan te merken. De andere twintig vluchtelingen met de zogenoemde 1F-status komen vooral uit Eritrea, Nigeria, Sudan en Georgië.

De groep wordt volgens Dijkhoff verdacht van een oorlogsmisdrijf, een misdrijf tegen de vrede, een misdrijf tegen de menselijkheid of een ernstig niet-politiek misdrijf buiten het land van toevlucht. De staatssecretaris schrijft dat er in 2014 ook ongeveer tien Syriërs naar ons land zijn gekomen die verdacht worden van oorlogsmisdaden.

Geen uitzetting

Nederland kan niet alle verdachten uitzetten. Internationale verdragen houden dat voor bepaalde landen zoals Syrië tegen. Ze kunnen in Nederland alleen worden vastgezet als het OM genoeg bewijs heeft om hen te vervolgen, maar dat is in de praktijk lastig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl