Asielzoekers bij Sportcentrum Schuttersveld dat is ingericht als noodopvang
NOS Nieuws

'Overheid rekent wel degelijk op ruim 90.000 asielzoekers'

De overheid gaat er wel degelijk vanuit dat er dit jaar ruim 90.000 asielzoekers naar Nederland komen. Dat zijn er veel meer dan de 58.000 vluchtelingen die premier Rutte aan de Tweede Kamer heeft gemeld.

Nieuwsuur meldde vorige maand al dat volgens een ambtelijke prognose dit jaar zo’n 90.000 asielzoekers naar Nederland komen. Premier Rutte sprak toen tegen dat het kabinet om politieke redenen een lager aantal hanteert: de hoge prognose zou verouderd zijn.

Volgens NRC en Reporter Radio blijkt uit interne documenten echter dat het bestuursakkoord met provincies en gemeenten wel uitgaat van 93.600 asielzoekers. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat aantal tegen NRC, maar zegt dat dat niet in tegenspraak is met de woorden van de premier. "Het bestuursakkoord was geen expliciet onderdeel van de discussie tijdens dat debat."

Betrokken overheidsorganisaties als gemeenten en het COA zijn in verwarring over het feit dat het kabinet in het openbaar een andere prognose hanteert dan intern. Ze vrezen nog voor de zomer overspoeld te raken, zeggen NRC en Reporter Radio.

Mensensmokkelaars

Volgens politiek redacteur Joost Vullings hanteert het kabinet zelf het lagere aantal van 58.000 omdat het met beleidsmaatregelen hoopt de instroom van asielzoekers omlaag te brengen. "Het kabinet wil uitstralen dat het de vluchtelingencrisis onder controle heeft."

Verder zou een hogere inschatting de aandacht kunnen trekken van mensensmokkelaars. "Men zegt eigenlijk: 58.000 - en meer komen er niet in. Het is geen hard plafond, maar ze zullen er wel alles aan doen om dat de grens te laten zijn. Als je laat weten: wij zijn er klaar voor om er 94.000 op te vangen, dan zouden mensensmokkelaars dat als een uitnodiging kunnen zien: we moeten naar Nederland, want dat land is er klaar voor."

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van het kabinet. PVV-leider Wilders vindt dat premier Rutte de Kamer maar iets heeft wijsgemaakt toen hij sprak over 58.000 vluchtelingen. D66-Kamerlid Sjoerdsma zegt: "Rutte gooit een zak vol puzzelstukjes over de schutting. De Kamer moet gaan puzzelen en dan blijkt de puzzel incompleet". GroenLinks-leider Klaver vindt dat het kabinet eerlijk moet zijn over de verwachte instroom van asielzoekers. Hij wil nog deze week een debat over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl