Merkel: ik noem geen bovengrens voor mensen in nood
"Ik ben er ten diepste van overtuigd dat dit de juiste weg is. Het is een grote uitdaging, maar ik weet zeker dat we het redden." In een interview van een uur op de Duitse zender NDR heeft bondskanselier Merkel haar critici de wind uit de zeilen proberen te nemen door zich opnieuw onverzettelijk te tonen in haar politieke keuzes.
De beroemd geworden uitspraak "Wir schaffen das" was geen politieke fout of een verkeerde inschatting van de toestroom van vluchtelingen, benadrukte Merkel. Het was volgens haar een weloverwogen uitspraak van iemand die vindt dat Duitsland de morele plicht heeft om vluchtelingen op te vangen.
"Ik ben er trots op dat we vluchtelingen vriendelijk ontvangen in ons land. Ik ga ook niet meedoen aan een wedstrijdje onvriendelijk doen tegen vluchtelingen, in de hoop dat ze dan niet meer zullen komen." Het opvangen van mensen in nood behoort tot de kernwaarden van Europa, vindt Merkel.
Merkel benadrukte nog eens niets te zien in een bovengrens, zoals eerder werd voorgesteld door haar partijgenoot Seehofer. Hij vindt dat Duitsland een grens van 200.000 vluchtelingen per jaar moet instellen, maar Merkel is daar fel tegen.
"En als ik nu een getal noem en daar later weer van moet terugkomen? Als ik nu beloftes doe over een bovengrens, wordt het even rustig, maar als blijkt dat ik die beloftes niet kan houden is de teleurstelling in de politiek daarna des te groter."
Mededogen
De houding van Europa moet er niet alleen jegens de vluchtelingen een van mededogen zijn, ook een land als Griekenland moet daarop kunnen rekenen. "We kunnen ze toch niet in de steek laten als alle andere landen hun grenzen sluiten? Dat is niet mijn Europa."
Griekenland kampt momenteel met tienduizenden vluchtelingen die het land wel uit willen, maar 'gevangen zitten' doordat andere Europese landen de grenzen hebben gesloten.