Markus Henriksen en Nemanja Gudelj samen bij AZ
NOS Voetbal

Ajax tegen AZ: Gudelj vs. Henriksen

Met de aanvoerdersband om zijn arm en elf doelpunten in de tas was Nemanja Gudelj vorig seizoen de aanjager van AZ. Een rol die probleemloos is overgenomen door Markus Henriksen. Terwijl laatstgenoemde schittert in Alkmaar, heeft Gudelj zijn excellente vorm van vorig jaar bij Ajax nog niet gevonden.

Het doelpuntenaantal van Gudelj is tot nu toe op vier blijven steken. Als aangever doet hij het beter in Amsterdam, met zeven assists. Dat heeft alles te maken met zijn positie in het elftal van Frank de Boer. Waar de Servische Brabander bij AZ een echte 'box-to-box-player' was, moet hij bij Ajax meer aan zijn verdedigende taken denken.

'Ik ben een teamspeler'

Toch is de 24-jarige middenvelder gelukkig bij de recordkampioen. "Voordat ik naar Ajax kwam, heb ik gesproken met de trainer. Daarin werd duidelijk dat hij in mij een speler zag voor de positie van verdedigende middenvelder en een iets meer aanvallende 'nummer zes'.

"Als het nodig is, kan ik ook nog als aanvallende 'tien' spelen. Ik was het in dat gesprek volledig met de trainer eens", vertelt Gudelj. "Ik speel nu alles en het gaat goed. Ik ben een teamspeler en met het team gaat het ook goed. Ik ben happy hier."

Zo'n veertig kilometer noordelijker is AZ bezig met het schrijven van een mooi tweede deel van het jaarboek. Alle wedstrijden na de winterstop werden gewonnen en ook nog eens met prima spel. Naast Vincent Janssen en Ron Vlaar is daarin een grote rol weggelegd voor de 23-jarige Noor Henriksen, die een jaar jonger is dan Gudelj.

'In een goede flow'

"Al vanaf het moment dat ik hier ben, staat AZ bekend om mooi voetbal", zegt de aanvoerder, die in de zomer van 2012 overkwam van Rosenborg BK. "Dat lukt niet altijd, maar nu zitten we in een goede flow en het is leuk om ons te zien spelen."

Henriksen speelt dicht achter spits Janssen en komt vaak in de buurt van het doel van de tegenstander. Dat heeft reeds geresulteerd in 11 goals in 21 duels. Tel daarbij nog vier assists en het is duidelijk dat de aanvallende middenvelder van grote waarde is voor zijn ploeg.

Henriksen: Gudelj is sterk, maar ik ook

De invloed van zijn voormalig ploeggenoot Gudelj bij Ajax leidt tot nu toe niet tot doelpunten. Maar zijn trainer Frank de Boer is tevreden. Critici vinden dat Gudelj het spel van Ajax vertraagt in plaats van versnelt.

De Boer weerspreekt de kritiek door te stellen dat als Gudelj dat wél kon, hij een van de beste spelers van de wereld op die positie zou zijn. De trainer noemt de Serviër onmisbaar voor zijn elftal.

'Het wordt een mooie strijd'

Als verdedigende middenvelder is de kans groot dat Gudelj vanmiddag in duel komt met zijn voormalig ploeggenoot Henriksen, die als 'nummer tien' opereert in Alkmaarse dienst. Gudelj heeft hem goed bestudeerd. "Ik weet wat zijn sterke en zwakke punten zijn. Het wordt een mooie strijd."

Februari 2015: Gudelj (r) feliciteert Henriksen met zijn treffer voor AZ

Henriksen denkt er net zo over als Gudelj. "Ik ken hem goed. Nemanja is een sterke speler in de duels, maar dat ben ik ook. Wij hebben veel respect voor Ajax, het is de grootste club van Nederland. Maar we moeten niet bang zijn. We hebben een jong team dat moet gaan genieten en gewoon voetballen."

Cijfers eredivisie afgelopen vier seizoenen

SeizoenNemanja GudeljMarkus Henriksen
2012/20135 goals, 1 assist (NAC)3 goals, 3 assists (AZ)
2013/20145 goals, 3 assists (AZ)2 goals, 0 assists (AZ)
2014/201511 goals, 3 assists (AZ)7 goals, 4 assists (AZ)
2015/20164 goals, 7 assists (Ajax)11 goals, 5 assists (AZ)

"Ten opzichte van vorig seizoen is het een nieuwe ploeg, met veel jonge spelers die vaste waardes zijn geworden", schetst Gudelj zijn oude ploeg. "Ze spelen goed compact, vrij voetbal en weten wat ze moeten doen bij balverlies."

AZ versloeg na de winterstop achtereenvolgens Roda JC, Feyenoord, SC Cambuur, NEC, Vitesse, Heracles Almelo en FC Groningen. Die serie geeft Hendriksen veel vertrouwen. "Als we zo spelen als de laatste weken, brengen we Ajax in de problemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl