Dag één: staakt-het-vuren in Syrië houdt (grotendeels) stand
Het is een fragiel bestand in Syrië, maar op de eerste dag lijkt het staakt-het-vuren te zijn nageleefd. "In Syrië sterven iedere dag 60 tot 70 mensen door bombardementen en gevechten. Ik denk dat de situatie vandaag heel anders is", sprak VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura aan het begin van de avond.
"Dit is de beste kans die de Syrische bevolking in vijf jaar heeft gehad", zei de Zweeds-Italiaanse diplomaat eerder al.
Damascus
Toch waren er ook vandaag enkele meldingen van schendingen, onder meer in de noord-westelijke provincie Latakia, waar veel alevieten wonen, de sjiitische stroming waartoe ook president Assad behoort. Ook uit Damascus kwamen meldingen van schendingen; volgens de staatstelevisie maakten rebellen zich daar in de middag schuldig aan beschietingen.
Maar ook in de hoofdstad was het relatief rustig. Veel bewoners reageerden opgelucht: "Voor het eerst in vijf jaar is hier rust. Op straat zijn mensen nu op hun gemak", zei een vrouw.
Toch is niet iedereen positief. In het noordelijke Idlib denken bewoners dat het bestand vooral in het voordeel is van president Assad. "Het dient de belangen van Assad en Rusland. De mensen zijn het slachtoffer", zei een bewoner daar.
Het bestand is kwetsbaar, ook omdat Islamitische Staat en Al-Nusra niet betrokken zijn bij de overeenkomst. Zij vechten dus gewoon door en worden ook aangevallen. IS zou vandaag een aantal verrassingsaanvallen hebben uitgevoerd in de noordelijke provincie Raqqa, bij de grensplaats Tal Abyad. Ook voerde IS een zelfmoordaanslag uit in het midden van het land.
De gebieden die IS en Al-Nusra in handen hebben worden ook tijdens het bestand door de Verenigde Staten en Rusland gezien als legitieme terreurdoelwitten. Daarom zijn Russische en Amerikaanse bombardementen niet uitgesloten.
Ook lijken de VS en Rusland niet op één lijn te zitten over de definitie van 'terreurgroepen'. Moskou zou een ruimere definitie hanteren dan Washington.
Het bestand moet twee weken standhouden. In die periode is het de bedoeling dat Syriërs in belegerde gebieden hulp krijgen. De VN wil op 7 maart het vredesoverleg hervatten.