NOS NieuwsAangepast

Rusland houdt Tu-154B aan de grond

Rusland houdt na het ongeluk met een Toepolev-154B alle vliegtuigen van dit type aan de grond. Gisteren ontplofte zo'n passagiersvliegtuig tijdens het taxiën op de luchthaven van het Siberische Soergoet.

Zolang het onderzoek naar die explosie voortduurt, moeten de Toepolevs, adviseerde de Russische luchtvaartautoriteit al na het ongeluk.

Bij de explosie kwamen drie mensen om het leven. Tien mensen raakten ernstig gewond. De meeste van de 124 inzittenden konden op tijd het toestel verlaten, nadat er brand was geconstateerd in een van de motoren. Van het toestel was na afloop weinig over. De zwarte doos van het vliegtuig is inmiddels gevonden.

Werkpaard

De Tu-154, die sinds 1975 wordt gemaakt, geldt als het werkpaard van de Russische luchtvaart. Toch zijn er de laatste tijd veel problemen mee. Vorige maand crashte een vliegtuig met 169 mensen aan boord toen twee van de drie motoren staakten. In september voerden piloten een wonderbaarlijke landing uit nadat tijdens de vlucht alle apparatuur was uitgevallen.

Vanwege het hoge brandstofgebruik en de grote geluidsproductie besloot Aeroflot vorig jaar al te stoppen met het toestel. Kleinere maatschappijen vliegen er nog wel mee. De Tu-154 wordt op Europese luchthavens niet toegelaten omdat hij geluidsnormen overschrijdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl